Hlavní obsah

Před 95 lety byl vyroben první automobil s logem Škoda

Prvním autem s logem Škoda byla limuzína Hispano-Suiza, kterou jezdil Tomáš Garrigue Masaryk. Byla vyrobena přesně před 95 lety, 10. května 1926, a některá jeho technika byla odvozena z leteckých motorů.

Foto: Škoda

Škoda Hispano-Suiza

Článek

Před 95 lety, 10. května 1926, byl v Plzni po spojení firmy Laurin s plzeňskou Škodou vyroben první automobil s logem Škoda. Byla to luxusní limuzína Škoda Hispano-Suiza, kterou převzal československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Cena této limuzíny byla 280 tisíc korun a prezidentu Masarykovi sloužila až do poloviny roku 1935.

Foto: Škoda

Škoda Hispano-Suiza

Netypické pojmenování nesl automobil kvůli licenci, kterou pro výrobu limuzíny koupil plzeňský průmyslový koncern v roce 1924 od španělské firmy Hispano-Suiza. Výroba vozů byla zahájena na jaře 1925, celkem jich automobilka do roku 1929 vyrobila sto.

Škoda slaví 120 let motorsportu: Tohle byli první čtyřkoloví vítězové z Mladé Boleslavi

AutoMoto

Model Hispano-Suiza byl ve své době považován za jedno z nejlepších aut světa. Vůz udivoval nejen technikou odvozenou z leteckých motorů, výkony, zpracováním, luxusní výbavou, ale i detaily a s délkou 4,83 m, šířkou 1,76 m a rozvorem 3,69 m i celkovými rozměry. Podle dostupných údajů se do dneška zachovalo jen několik málo kusů.

Reklama

Související články

Škoda představila novou fabii

Škoda v pražském centru DOX představila novou fabii, redaktor Novinek již měl příležitost vůz vidět v sériové podobě. Novinka stojí poprvé na modulární...

Výběr článků

Načítám