Hlavní obsah

Pozor na italských silnicích, postihy za dopravní přestupky se výrazně zvýší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Doživotní odebrání řidičského průkazu za nejzávažnější přestupky, přísnější podmínky pro čerstvé řidiče nebo povinné helmy při jízdě na elektrických koloběžkách. Italský ministr dopravy Matteo Salvini chce tváří v tvář neradostným statistikám proti pirátům na italských silnicích výrazně přitvrdit.

Foto: Profimedia.cz

Takových situací by na italských silnicích mělo ubýt.

Článek

Ignorace dopravních předpisů na silnicích v Itálii by se brzy mohla zle vymstít. Tamější ministr dopravy Matteo Salvini (Liga) posílá do vlády úpravy zákona, které by přinesly výrazné zpřísnění pokut a také častější odebrání řidičského oprávnění. Změny, až je kabinet schválí, budou platit pro všechny - tedy i pro Čechy, kteří každoročně ve velkém do Itálie míří auty na pláže či do hor.

„Do silničního zákona vkládáme důraz na prevenci, kontrolu, ale i tvrdé tresty. Ti, kdož jsou zdrogovaní nebo opilí a na silnicích představují smrtelné nebezpečí, přijdou o řidičský průkaz do konce života,“ potvrdil listu Il Mattino Salvini.

Ministr se netají tím, že k přitvrzení ho vedou neradostné statistiky úmrtí na italských silnicích a dálnicích. Podle evropské databáze dopravních nehod totiž hodnota 53 mrtvých na milion obyvatel (předběžný údaj za rok 2022) nejen že značně převyšuje průměr EU (46), ale vůči poslednímu předkoronavirovému roku 2019 nevykazuje žádný pokles.

Youtubeři v lamborghini v Římě připravili o život pětiletého chlapce

Evropa

Velká debata se dá očekávat ohledně tolerance vůči alkoholu. V Itálii je dosud legální řídit, pokud má šofér v krvi hladinu alkoholu maximálně 0,5 promile. Nově by měla vůči alkoholu nastat nulová tolerance.

Na telefon ani nesahejte

Salviniho návrh obsahuje také bič na ty, kdo jsou zvyklí za jízdy telefonovat s aparátem v ruce. Takové jednání by se nově posuzovalo jako „zvlášť nebezpečné chování“ a řidiči by byl v případě přistižení automaticky odebrán řidičský průkaz.

Změny se dotknou i jednostopých vozidel. Větší ochrany se dočkají cyklisté, automobilisté je nově budou muset předjíždět s minimální boční vzdáleností 1,5 metru. Podobná úprava již platí ve většině zemí západní Evropy, v Česku od začátku roku 2022.

Navržená úprava předpisů reaguje také na rozšiřující se popularitu elektrických koloběžek. Jejich uživatelé budou muset nosit helmy, provozovatelé opatřit koloběžky registračními značkami a zaplatit za ně pojištění.

Rimini a okolí už následky záplav překonalo: Nápor turistů brzy začne

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám