Hlavní obsah

Porsche si chtělo nechat patentovat zvuk elektromobilu. Neuspělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porsche si chtělo nechat patentovat umělé zvuky elektromobilu Taycan. Evropský patentový úřad je však neshledal dost specifické na to, aby mohly být chráněny.

Foto: Porsche

Porsche Taycan Turbo S (ilustrační foto)

Článek

Umělé zvuky, které elektromobily vydávají, jsou u každého vozu trochu jiné. Porsche si chtělo nechat ten u modelu Taycan patentovat s tím, že je to něco jako Beethovenova Pátá symfonie či zvuk skeneru KITTa ze seriálu Knight Rider.

V žádosti uvedlo, že „zvuk je futuristický, melodický, má určitý rytmus, stejně jako motivy a dynamiku“. Podle automobilky to je „dost na to, aby došlo k rozpoznání“ značky a že zvuk „kombinuje typické znaky hudební kompozice“.

Evropský úřad duševního vlastnictví (EUIPO) však všechna tato odůvodnění odmítl a žádost o patent neschválil. Zvuk podle něj neodlišuje vůz značky Porsche od jiných aut.

„Je to zvuk, který sice není realistický, ale imituje zvuk spalovacího motoru při zrychlování, dokud není dosaženo požadované rychlosti,“ uvádí úřad. Zvuk podle něj v každém případě „neobsahuje žádné výrazné nebo zapamatovatelné prvky“ a spotřebitel tak není schopen jen podle něj rozpoznat porsche od jiných aut, dodal úřad.

Porsche 911 se poprvé představilo před 60 lety

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám