Hlavní obsah

Policisté na začátku prázdnin důsledněji kontrolují řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky policistů se o prázdninách zapojí do rozsáhlé bezpečnostní akce na českých silnicích. Na různých místech v celém Česku budou kontrolovat dodržování pravidel provozu. Na tiskové konferenci to řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Zvýšené kontroly mohou řidiči očekávat už od pátku 30. června.

Foto: Petr Horník, Právo

Měření rychlosti. Ilustrační foto

Článek

„V průběhu celých prázdnin proběhne několik dopravněbezpečnostních akcí či opatření, které se budou zaměřovat na nejzávažnější a nejtragičtější příčiny dopravních nehod,“ řekl Zlý. Akce podle něj budou doplněné běžnou hlídkovou činností policie.

Zvýšené kontroly na hlavních tazích mohou lidé očekávat například všechny pátky v červenci a také v posledních dvou týdnech v srpnu.

Nejzávažnější příčinou tragických nehod je nepřiměřená rychlost, připomněl ředitel. „Proto bude služba dopravní policie využívat všech dostupných prostředků, které jsou určené k měření rychlosti, a to jak ve vozidlech skrytého dohledu, tak ve vozidlech ve služebním provedení a také ručních měřicích přístrojů,“ řekl. Nevěnování se řízení je pak podle něj příčinou zhruba pětiny ze všech dopravních nehod. Riziková je únava řidičů, nedostatek tekutin nebo to, že jim například v kolonách dojdou pohonné hmoty, upozornil ředitel.

Ministerstvo dopravy má vytipované tři úseky pro rychlost 150km/h. Zlomek z celé dálniční sítě

Domácí

„Nejrizikovějšími dny jsou právě konec školního roku, tedy dnešní den a začátek prázdnin,“ řekl Zlý. Připomněl, že k cestám bude chtít velká část řidičů využít i státní svátky v příštím týdnu.

Do kontrol se podle Zlého zapojí nejen dopravní policisté, ale také policisté z pořádkové či cizinecké služby. Připravený bude i vrtulník Letecké služby Policie ČR, který bude monitorovat situaci, včetně případných přestupků.

Lucie Kostečková z odboru prevence policejního prezidia doplnila, že policie připravila i preventivní akce, například pro cyklisty nebo vodáky. V Muzeu Policie ČR je podle ní výstava o policejních potápěčích. V Chorvatsku a v Bulharsku budou během letošní letní sezony opět hlídkovat čeští policisté. Policie také pro Čechy, kteří budou cestovat do Chorvatska a Bulharska, připravila informační letáky, kde jsou základní informace pro turisty či důležité kontakty.

Policisté při dopravních kontrolách o loňských prázdninách zaznamenali téměř 79 tisíc přestupků, meziročně asi o 7000 více. Nejčastěji se přestupky týkaly překročení povolené rychlosti. Celkem o prázdninách v roce 2022 policie registrovala téměř 17 tisíc dopravních nehod, při kterých zemřelo 74 lidí.

„Je to sice historicky nejnižší počet usmrcených osob v průběhu letních prázdnin, nicméně i toto číslo lze považovat za vysoké. Zbytečně bylo zmařeno 74 lidských životů,“ dodal Zlý.

5 tipů, jak bojovat s únavou na cestách

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám