Hlavní obsah

Ozbrojené síly v Minneapolisu prořezávají autům pneumatiky

Na první pohled svévolné prořezávání pneumatik autům v oblastech protestů v americkém Minneapolisu ze strany policejních těžkooděnců a Národní gardy může mít svůj důvod. Jenže i ten má háček, a navíc lze ničení cizího majetku jen těžko ospravedlnit z jakýchkoliv důvodů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Některé z protestů, které v USA zažehlo zabití černocha George Floyda, jsou spojeny s násilím, vandalismem a rabováním. Proti takovým událostem řada amerických měst povolává policejní těžkooděnce či Národní gardu.

Z živého přenosu zpráv Global News, který byl vysílán z Minneapolisu 31. května, lze v časech 1:10:24 a 1:10:40 jasně vidět muže v uniformách, kterak propichují pneumatiky dvěma autům stojícím na ulici.

Není to jediný takový případ. Noviny Star Tribune píšou o tom, že byly prořezány i všechny pneumatiky auta jejich reportéra Chrise Serrese. O osobě ničitele však nehovoří. Také novinář Andrew Kimmel uvádí, že jeho vůz byl poničen, stejně jako všechna další auta na parkovišti, kde stál.

Kimmel jednoznačně hovoří o tom, že za prořezané pneumatiky je zodpovědná policie. „Zabrala celý prostor chvíli poté, co protest začal. Žádný protestující by se sem nedostal. Mne zastavila Národní garda a prošel jsem díky novinářskému průkazu,” uvádí v dalším tweetu.

Ještě poté přidává fotografii, na níž má být vidět zničený tábor zdravotníků. Podle Kimmela jej rovněž zdemolovala policie.

Noviny Star Tribune uvádějí, že muži ve videích, kteří propichují pneumatiky, jsou příslušníci státní policie Minnesoty. Potvrdil to policejní mluvčí Bruce Gordon s tím, že to policisté dělali, aby auta nemohla mezi protestujícími jezdit rychle a nebezpečně.

„Není to typická taktika, ale vozidla byla používána jako zbraně a omezovala naši schopnost udržet oblasti s protesty bezpečné,” pokračoval Gordon a dodal, že rozhodnutí budou podrobena pozdějšímu zkoumání.

Minneapolis chce po smrti Floyda zrušit městskou policii

Amerika

Námitku, že by šlo vozidla odtáhnout, vyvrací Andy Knotz z policejního sboru okresu Anoka. Kvůli protestům podle něj nemohly přijet odtahové vozy.

Nutno ovšem podotknout, že s automobilem se dá jet i na propíchaných pneumatikách, kdyby některý z protestujících skutečně chtěl použít vůz jako zbraň. A také že ničení cizího majetku z preventivních důvodů je obtížně ospravedlnitelné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám