Hlavní obsah

Noční zákaz vycházení v Minneapolisu nepomohl, hořely auta i obchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis
Aktualizováno

Demonstrace v americkém Minneapolisu kvůli smrti černocha George Floyda, který zemřel po brutálním zásahu policisty, pokračovaly celou noc, i když starosta Jacob Frey vyhlásil ve městě noční zákaz vycházení, který platil od 20 hodin (3:00 SELČ). Bylo zapáleno několik obchodů a aut. Protesty se proti policejnímu násilí konaly v pátek v řadě dalších amerických měst, napsala agentura AP. V Detroitu byl při nich zastřelen 19letý muž, v Louisville je sedm postřelených.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Minneapolisu zapálili demonstranti policejní staniciVideo: Reuters

 
Článek

Na televizních záběrech bylo vidět, že demonstranti procházejí ulicemi Minneapolisu, ačkoli mezi 20:00 a 6:00 místního času (mezi 3:00 a 13:00 SELČ) je stanoven zákaz vycházení. Policisté nakonec proti davu zasáhli slzným plynem, gumovými projektily a ohlušujícími granáty. Zákaz vycházení má platit také následující noc.

Během něho se podle starosty Freye nesmí pohybovat venku nikdo kromě pracovníků záchranných složek, lidí potřebujících lékařskou pomoc, těch, kteří prchají před nebezpečím, a bezdomovců. Tomu, kdo nařízení poruší, hrozí pokuta až 1000 dolarů nebo až devadesátidenní vězení.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Zapálený obchod v Minneapolis

Při nočních protestech bylo nejprve zapáleno několik aut a také obchodů, v nichž se opět rabovalo.  Zapáleny byl i dvě restaurace pobočka banky Wells Fargo

Situace se neuklidnila, i když byl policista Derek Chauvin, který kolenem držel při zemi George Floyda, v pátek zatčen a obviněn z vraždy.

Smrt v Minneapolis: Podezřelého policistu zatkli a obvinili z vraždy

Amerika

Podle trestního oznámení muži klečel na krku osm minut a 46 vteřin, z čehož dvě minuty a 53 vteřin bylo v době, kdy Floyd již nereagoval. Předtím černoch prosil, aby ho policie nezabíjela, a opakovaně si stěžoval, že nemůže dýchat. Dokument uvádí, že k Floydově smrti patrně vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných omamných látek v těle.

V USA zemřel černoch, kterého zaklekl bělošský policista

Amerika

Při protestech dalších městech bylo několik lidí postřeleno

Ve Phoenixu, Denveru, Las Vegas, Los Angeles, New Yorku i v dalších městech se v pátek večer shromáždily v ulicích tisíce demonstrantů, kteří žádali pohnání viníků ke spravedlnosti. „Bez spravedlnosti nebude klid,” skandovali demonstranti. Na jednom z transparentů stálo: Říkal, že nemůže dýchat. Spravedlnost pro George.

Ve Washingtonu se demonstranti shromáždili před Bílým domem a několik se jich pokusilo překonat zátarasy. V New Yorku ničili policejní auta a zakládali ohně.

V Detroitu byl během protestů zastřelen19letý muž. Do davu střílel zatím neznámý pachatel z šedého Dodge Durango. Policie před půlnocí rozehnala dva davy slzným plynem a pak zatkla sedm lidí. Už během pátku bylo zastřeleno devět lidí.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Demonstranti v Minneapolis

Při protestech v Louisvillu bylo postřeleno sedm lidí. Tam stovky demonstrantů žádali spravedlnost pro Breonnu Taylorovou, která byla zastřelena v březnu, když jí policie vtrhla do bytu.  Policie uvedla, že při pátečních protestech nestřílela a pálilo se ze zbraní držených občany.

V Atlantě po několika hodinách poklidných demonstrací začala část rozhořčeného davu rozbíjet policejní auta a jedno z nich zapálila. Na policisty útočili radikálové láhvemi a vyzývali je, aby opustili své zaměstnání. Poničeno bylo i sídlo televize CNN.

V Houstonu, kde George Floyd vyrostl, se několik tisíc lidí sešlo před radnicí. V newyorském Brooklynu policie údajně velké množství protestujících zatkla.

”Nemůžu dýchat”, skandovali v pátek večer také demonstranti před Bílým domem v připomínce posledních slov George Floyda a dalšího černocha Erika Garnera, který byl při zatýkání v New Yorku v roce 2014 přitlačen k zemi, ztratil vědomí a v nemocnici zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám