Hlavní obsah

Volkswagen bude v Norsku prodávat jen elektromobily. Už od roku 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norské zastoupení Volkswagenu chce od začátku roku 2024 na tamním trhu přestat nabízet vozy se spalovacím motorem, včetně hybridů. Zcela je mají zastoupit elektromobily řady ID.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Volkswagen ID.5 GTX

Článek

Od ledna 2024 bude Volkswagen v Norsku prodávat už pouze elektrická osobní auta. V rozhovoru pro web Postsen to oznámil Ulf Tore Hekneby, generální ředitel skupiny Møller Mobility Group, dovozce Volkswagenu ve Skandinávii.

Volkswagen tedy přejde na plně elektrická osobní auta dva roky před cílem norských úřadů, které chtějí zakázat prodej nových vozů se spalovacími motory do konce roku 2025.

Dvě třetiny automobilového trhu v Norsku mají elektromobily

AutoMoto

V roce 2021 bylo 64,5 % všech nových osobních vozů prodaných v Norsku plně elektrických.

Za posledních 10 let země intenzivně investovala do obnovitelné energie a infrastruktury nabíjení elektromobilů.

Norská vláda také nabízí mnoho pobídek pro elektrická vozidla, jako je osvobození od DPH a možnost řídit v jízdních pruzích pro autobusy a taxi. U mnoha modelů platí, že v Norsku je dostupnější koupit plně elektrický vůz než benzinový, naftový nebo hybridní.

Škoda Enyaq Coupé RS iV vs. Volkswagen ID.5 GTX: Není vrabčák jako vrabčák

Testy

V první polovině roku 2022 byl nejprodávanějším elektromobilem v Norsku Tesla Model Y. Těsně ji následovaly Volkswagen ID.4 a Škoda Enyaq. Prodeje Tesly Model 3 v Norsku výrazně poklesly, pravděpodobně kvůli příchodu nových konkurentů, jako je BMW i4, a evropskému uvedení zmíněné Tesly Model Y.

Kromě ID.4 nabízí Volkswagen v Norsku také hatchback ID.3 a SUV-kupé ID.5. Na cestě je také dodávka a minivan ID. Buzz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám