Hlavní obsah

Nové Subaru WRX STI o výkonu přes 400 koní má vyzvat nejvýkonnější čtyřválec od Mercedesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U nás ho v nabídce nenajdete kvůli emisím, ale v USA je Subaru WRX STI stále v kurzu. A do příští generace by mělo vstoupit s motorem o zhruba sto koní silnějším, než nabízí dnes.

Foto: Subaru

Subaru WRX STi Diamond Edition30 (Ilustrační foto)

Článek

Z české nabídky značky Subaru zmizel model WRX STI kvůli emisím; značka je v EU potřebuje snižovat, aby neplatila šílené pokuty za překročení svého flotilového limitu emisí CO2 na kilometr. To ovšem neznamená, že vrchol nabídky značky přestal existovat.

Podle amerického webu Forbes se pracuje na nové generaci, která by mohla mít čtyři stovky koní díky přepracovanému 2,4l plochému čtyřválci FA24 z modelu Ascent na americkém trhu. Tam má turbodmychadlo a dává 263 koní.

S vozy Subaru za polárním kruhem: V extrému najdete ryzí zábavu

AutoMoto

Tenhle motor má dostat posílené písty a klikovou hřídel, nové naladění časování, ventilového ústrojí a turbodmychadla - a výsledek má být 400 koní, o 90 víc, než nabízí dnešní vůz s dvouapůllitrem EJ25. Samozřejmostí je spojení se systémem pohonu všech kol, Symmetrical AWD.

Foto: Subaru

Subaru WRX STi Diamond Edition30 (Ilustrační foto)

Motor, který má být v Japonsku už ve vývoji, je údajně poměřován s řadovým čtyřválcem M139 od Mercedesu-AMG, který v modelu A 45 S dává 421 koní a v současnosti je nejvýkonnějším dvoulitrovým čtyřválcem v produkčním autě na světě.

Podle dostupných informací by se nové STI mělo odhalit na konci letošního nebo na začátku příštího roku. Že se objeví v Evropě, je ale kvůli již zmíněným emisím CO2 bohužel nepravděpodobné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám