Hlavní obsah

Nissan chce menší vliv Renaultu, firmy jednají o upravení alianční spolupráce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aliance Renault-Nissan-Mitsubishi možná dozná změn ve svém fungování. Automobilky jednají o investicích i úpravě vlastnického podílu Renaultu v Nissanu.

Foto: Profimedia.cz

Aliance Renault Nissan Mitsubishi

Článek

Podle agentury Reuters mohou výsledkem současných jednání být největší změny od zatčení Carlose Ghosna, někdejšího šéfa Nissanu, v roce 2018.

Podle společného vyjádření automobilek se jejich zástupci účastní „jednání o několika iniciativách“. Tam má kromě strukturálních změn v alianci patřit i potenciální investice Nissanu do elektromobilní jednotky Renaultu, která je prozatím označena „Ampere“.

Renault chce v Evropě od roku 2030 prodávat jen elektromobily

AutoMoto

Výměnou za tuto investici by Renault mohl snížit svůj vlastnický podíl v Nissanu, který aktuálně činí 43 %. Naopak vlastnický podíl Nissanu ve francouzské automobilce je aktuálně patnáctiprocentní. Dominance Renaultu v alianci je pro Nissan už delší dobu předmětem neshod, Japonci by chtěli podíl snížit na 15 %, aby se síly vyrovnaly.

Podle nejmenovaného zdroje by snížení vlastnického podílu Renaultu neovlivnilo kooperaci automobilek. Mitsubishi také uvažuje o získání podílu v elektromobilní jednotce Renaultu v řádu jednotek procent, uvedl také zdroj.

„Můj odhad je, že japonští investoři (…) by byli radši, kdyby Nissan fungoval více jako samostatná společnost, nebo aspoň s nižším podílem,“ cituje agentura Seidžiho Sugiuru, analytika výzkumného institutu Tokai Tokyo.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové Mitsubishi ASX je převlečeným renaultem

Nové Mitsubishi ASX, které se začne prodávat v příštím roce, fanoušci Renaultu už nějaký ten pátek znají pod jménem Captur. V rámci alianční spolupráce ovšem...

Výběr článků

Načítám