Hlavní obsah

NASA vybrala vozidla, která by mohla letět na Měsíc a Mars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura NASA vybrala tři společnosti, které postupují ve výběrovém řízení na nové lehké vozidlo pro kosmonauty. To by se během následujících let mohlo vydat na Měsíc i na Mars.

Foto: Lunar Outpost

Koncept Lunar Dawn od společnosti Lunar Outpost

Článek

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku, který známe pod zkratkou NASA, zúžil seznam možných dodavatelů nové generace lunárního vozidla na tři společnosti: Intuitive Machines, Lunar Outpost a Venturi Astrolab. Všechny společnosti už přitom ukázaly i první koncept nového stroje.

Společnosti nyní budou mít rok na vývoj systémů, jež budou odpovídat přísným požadavkům NASA. Současně by mělo dojít také k dalšímu vývoji designu budoucího lunárního roveru, který si bude muset poradit s velmi náročnými podmínkami.

Foto: Intuitive Machines

Koncept Moon RACER od společnosti Intuitive Machines

Nové vozidlo LTV, tedy Lunar Terrain Vehicle, by se mělo stát součástí nepilotovaných misí i pilotované mise Artemis, tedy návratu lidské posádky na Měsíc. Počítá se přitom s náročnými podmínkami v oblasti jižního pólu.

Podle NASA musí mít vozidlo propracované technologie energetického managementu, špičkové komunikační technologie i schopnost autonomní jízdy. NASA chce totiž vozidlo využívat i dálkově k různým průzkumným misím bez přítomnosti astronautů.

Foto: Venturi Astrolab

Koncept měsíčního vozidla FLEX od Venturi Astrolab

NASA přitom nebude jediná, kdo může vozidlo využít. Vítěz kontraktu, jehož cena by se měla pohybovat kolem 4,6 miliardy amerických dolarů, totiž bude moci vozidlo využít ke komerčním účelům ve chvíli, kdy ho NASA nebude potřebovat.

Využití nového vozidla LTV však bude předcházet náročný výběr jediného speciálu, který bude důkladně otestován. Včetně testu přímo na Měsíci. Kdy NASA oznámí vítěze kontraktu, se prozatím neví.

Dobývání vesmíru krok za krokem. Brněnská výstava ukazuje originální exponáty NASA

Domácí

Obří raketová sestava Super Heavy Starship odstartovala. O loď však Muskova firma přišla

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám