Hlavní obsah

Mini uvede poslední nový model se spalovacím motorem v roce 2025

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská značka pod křídly BMW Group bude od „brzkých třicátých let”, tedy přibližně od roku 2030, nabízet jen elektromobily. Poslední nový model se spalovacím motorem uvede v roce 2025.

Foto: Mini

Mini Cooper SE po modernizaci

Článek

BMW v tiskovém prohlášení říká, že Mini bude hrát v elektrifikačním programu skupiny „klíčovou, průkopnickou roli“ a tvrdí, že „městská značka je pro elektrickou mobilitu naprosto ideální.“

Mini má zůstat „globální značkou s působností ve všech regionech světa“, včetně trhů, na kterých v současné době působí, a které by i po roce 2030 umožňovaly prodej automobilů se spalovacími motory.

Jaguar bude vyrábět pouze elektromobily, a to zanedlouho

AutoMoto

Plán je „nalajnovaný” poměrně jednoznačně. Poslední model se spalovacím motorem, hatchback Mini nové generace, bude uveden na trh v roce 2025. Od tohoto okamžiku bude společnost uvádět pouze plně elektrické modely s cílem, že do roku 2027 bude polovina jejích globálních prodejů elektrická. Někdy v roce 2030 až 2035 by mělo z pásů sjet poslední Mini se spalovacím motorem.

Mini v současné době prodává elektromobil Mini SE. Crossover countryman nové generace se začne vyrábět v Lipsku v roce 2023 a bude nabízen v elektrické i zážehové variantě. Mini také pracuje na nové platformě, kterou využije další elektrický crossover. Bude se vyrábět v Číně od roku 2023 ve společném podniku s tamní automobilkou Great Walls.

Test Mini SE: Elektromobil, který vás bude bavit

AutoMoto

BMW tak do jisté míry následuje kroky konkurenčního Daimleru, který ze své městské divize Smart již plně elektrickou značku udělal. Na druhou stranu, k úplné elektromobilitě se pro zmíněné roky přihlásilo poslední měsíce více automobilek. Na konci této dekády chce i Volkswagen prodávat ze 70 procent elektromobily, jen do zásuvky už budou například automobily značky Jaguar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám