Hlavní obsah

Lexus LBX dostal techniku z GR Yarisu, s konceptem Morizo RR už jezdí šéf značky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prémiový crossover dostal 1,6litrový přeplňovaný tříválec a systém pohonu všech kol z ostrého hatchbacku GR Yaris. Jeho výrobu možná naznačil samotný šéf značky, který ho používá jako osobní vůz.

Foto: Lexus

Lexus LBX Morizo RR

Článek

Lexus během právě probíhajícího autosalonu v Tokiu představil nový koncept, který si rychle získal obrovskou pozornost. Jeho základem je Lexus LBX, malý luxusní crossover, který značka představila v loňském roce jako alternativu k Toyotě Yaris Cross. Pod kapotou se ovšem ukrývá asi to nejlepší, co dnes Toyota nabízí.

Koncept LBX Morizo RR je totiž osazen 1,6litrovým přeplňovaným tříválcem G16E-GTS, který jinak najdeme v modelech GR Yaris a GR Corolla. Pod kapotou crossoveru je naladěn na nejvyšší výkon 224 kW (305 k) a 400 Nm točivého momentu.

Motor je spojen s novou osmistupňovou automatickou převodovkou Direct Shift, která výkon posílá na elektronicky řízený systém stálého pohonu všech kol. S nárůstem výkonu došlo také k přepracování podvozku, který je rovněž nižší, k úpravě aerodynamiky a instalaci nových 19palcových kol, za kterými jsou kotoučové brzdy o průměru 18 a 16 palců.

Vůz je lakován v elegantní šedé barvě Sonic Chrome s černými a především žlutými doplňky. Žlutá barva, která se objevuje v masce, na brzdových třmenech a bezpečnostních pásech, je jedním z charakteristických prvků pro Moriza. Na vývoji auta se totiž podílel i samotný šéf značky Akio Toyoda, který je známý také pod svou přezdívkou (možná i alter egem) Morizo.

Toyota ukázala GR Yaris v edicích oslavujících mistry světa

AutoMoto

Kromě zmiňovaných žlutých pásů nabídne kabina i sportovní sedadla a hliníkové pedály, čímž podtrhuje sportovní charakter jinak kompaktního a praktického crossoveru.

Samotná automobilka bohužel ani nenaznačila, zda by se novinka mohla z konceptu stát i produkčním vozem. Malou nápovědou by však mohl být dokument, který byl vydán společně s představením konceptu. Akio Toyoda v něm zmiňuje, že nový Lexus LBX Morizo RR je jeho osobním a v současnosti také nejoblíbenějším vozem. Jeho láska k autům a řízení přitom z videa doslova čiší.

Zhruba v druhé polovině dokumentu pak během rozhovoru se známým na okruhu zmiňuje, že sedí v novém Lexusu LBX, který se bude prodávat od konce roku (video evidentně vzniklo v roce 2023). Následně dodává, že „tento vůz“, osazený 1,6litrovým tříválcem s turbem, dorazí v příštím roce (2024). Není však jasné, zda hovoří pouze o konceptu, nebo naznačuje produkční model.

Vůz nicméně vypadá zcela kompletně, na okruhu předvádí nádherný zvuk a evidentně nabídne i parádní dynamiku. V nabídce Lexusu, ze které postupně zmizí charakterní osmiválce, by se pak ostrý crossover, kombinující dynamiku, luxus a sportovní charakter, rozhodně neztratil.

Toyota ukázala svůj nejdostupnější elektromobil pro Evropu, na trh dorazí v příštím roce

AutoMoto

Lexus s novým modelem LBX vstupuje do segmentu nejmenších crossoverů

AutoMoto

Reklama

Související témata:
Lexus LBX

Výběr článků

Načítám