Hlavní obsah

Kancelářští zaměstnanci Hondy pracují na výrobní lince. Kvůli koronaviru není dost dělníků

Některé vozy, které vyjíždějí z továrny automobilky Honda v americkém Ohiu, na sobě nesou manuální práci kancelářských zaměstnanců. Automobilka potvrdila, že tak řeší problémy s nedostatkem personálu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Honda (Ilustrační foto)

Článek

Zatímco v Česku byly největší výrobny automobilů kvůli koronaviru pár týdnů uzavřené, v továrně Hondy v Marysvillu v Ohiu je nedostatek zaměstnanců ve výrobě nahrazován lidmi z kanceláří. Webu Motor1 a webu rádia WOSU, které o situaci zpravují, to potvrdil tamní mluvčí automobilky.

„Kvůli silné poptávce po našich produktech a potřebě pečlivě řídit výrobu v pandemii covidu-19 máme dočasné problémy s personálem - vyžadují podporu těch zaměstnanců, kteří běžně ve výrobě nepracují,” stojí v prohlášení automobilky. Podle dostupných informací se to týká přinejmenším nákupčích, vývojářů a účetních.

Den v kůži montéra v Nošovicích aneb Jak jsem vyrobil Hyundai

AutoMoto

Jeden nejmenovaný zaměstnanec uvedl, že původně fabrika žádala dobrovolníky o pomoc ve výrobě, ale patrně se jich moc nehlásilo, a tak dočasnou změnu pracovního zařazení učinila povinnou, píše web WOSU. Podle rádia kancelářští zaměstnanci neprocházejí tréninkem, než jdou k pásu.

Jak náročná je jejich výrobní pozice, se nedozvídáme. „Musíte vědět, co děláte, musíte mít trénink,” cituje rádio Briana Rothenberga z Odborů pracovníků v automobilovém průmyslu (UAW, United Auto Workers). Je to podle něj repetitivní práce, ke které jsou potřeba určité konkrétní dovednosti.

Jak se vyrábí plug-in hybridní Škoda Superb? Zásadních odlišností je několik

AutoMoto

V továrně, která je součástí organizace UAW, by se to podle něj nestalo. Taková továrna by se snažila přijmout další zaměstnance zvenčí.

„Ztrácí každý týden tak moc lidí kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, anebo kvůli tomu, že někdo byl v kontaktu s pozitivním člověkem, že nedokážou doplňovat pozice dost rychle a musí brát lidi odevšad, aby se výrobní linka nemusela zastavit,” cituje dále rádio onoho nejmenovaného zaměstnance.

Anketa

Souhlasíte s využíváním kancelářských zaměstnanců pro práci na lince?
Ano, v každém případě
70,6 %
Ano, ale musí projít řádným školením
22,6 %
Ano, ale jen dobrovolně
3,4 %
Nevím/nedokážu posoudit/je mi to jedno
1,1 %
Ne
2,3 %
Celkem hlasovalo 177 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám