Hlavní obsah

Jak do Chorvatska?

Novinky, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená v Chorvatsku či Slovinsku táhne každým rokem čím dál více českých turistů. A protože nejoblíbenější způsob dopravy k slunným plážím Jaderského moře je stále osobní automobil, jistě neuškodí dozvědět se, jak dojet co nejrychleji, nejúsporněji a hlavně ke spokojenosti úřadů i pasažérů.

Foto: Jana Bečková

Lom Velká Amerika

Článek

Pravidla a předpisy na silnicích

Při cestě autem do Chorvatska musí mít řidič platný řidičský průkaz, technický průkaz, a zejména doklad o pojištění vozidla (zelená karta), který na hranicích občas vyžadují. Není nezbytný mezinárodní řidičský průkaz.

Nejvyšší povolené rychlosti: v obcích 50 km/h, mimo obec 80 km/h, na silnicích pro motorová vozidla 100 km/h, na dálnicích 130 km/h, motorová vozidla s obytným přívěsem 80 km/h.

Na mokré vozovce je třeba mimořádné opatrnosti. V mnoha místech donedávna přidávali do asfaltových směsí vápenec, takže mokrý povrch se často příliš neliší od ledu. Doporučuje se jízda se zapnutými světlomety i během dne.

S mobilem a s bezpečnostními pásy je to jako u nás. Používání prvního je za jízdy zakázáno, zatímco pásy jsou povinné.

Provozní doba čerpacích stanic je většinou v letní sezóně od 7 do 22 hodin. Hlavní čerpací stanice ve větších městech a na mezinárodních silnicích mají nepřetržitý provoz.

Dopravní nehodu je třeba ihned oznámit policii (tel. 92). Místo nehody se označí výstražným trojúhelníkem a zabezpečí proti případným dalším škodám a nebezpečím. Přivolaná policie rozhodne o dalším postupu a poskytne účastníkům nehody potřebné informace o chorvatských pojišťovnách, autoopravnách apod. V každém případě si majitel vozidla musí vyžádat od policie protokol o nehodě a poškozeném vozidle. Bez tohoto protokolu nelze z Chorvatska s poškozeným vozem vycestovat.

Výše pokut v Chorvatsku za nejčastější dopravní přestupky, jimiž je nesprávné parkování, překročení povolené rychlosti, nebezpečné předjíždění nebo nedání přednosti, se pohybuje mezi 100 a 500 kun. V přestupkovém řízení je policie oprávněná zadržet cestovní pas cizího státního příslušníka nejdéle na 48 hodin.

Rychlejší cesta na pobřeží

Zprovozněním dalších úseků rychlostních komunikací se po 30. červnu znovu o něco usnadní cesta na jadranské pobřeží. Na trase z města Karlovac přes Slunj a Plitvice, směrem na Split, se za městečkem Udbina najede směrem na Gornja Ploča na rychlostní komunikaci, vedoucí na Sveti Rok.

Tady je také nový, téměř 5,7 kilometru dlouhý tunel. Odtud pak pokračuje dálnice přes Maslenički most do Zadaru. Dálnice by měla zkrátit cestu do Zadaru o půldruhé hodiny.

Ve stejné době má být zprovozněn další třicetikilometrový úsek dálnice na trase Karlovac-Rijeka (mezi obcemi Vukova Gorica a Basiljevo).

Dálnice, po níž se motoristé dostanou ze Záhřebu až do Splitu, by měla být dokončena k počátku letní sezóny 2005. Předpokládá se, že dálniční poplatky na trase Záhřeb-Split budou kolem 130 kun. Ti, co mají namířeno do jižní Dalmácie, pojedou i letos po silnici, která vede přes Knin a Senj.

Letošní ceny mýtného na dosavadních i nových úsecích chorvatských dálnic:

Krapina-Zaprešič (od slovinských hranic do Záhřebu) 10 (os. auto) a 15 (auto s přívěsem)

Záhřeb-Karlovac 16 a 29

Karlovac-Rijeka 34 a 61

Gornja Ploča-Zadar 20 a 30

Tunel Učka (mezi Istrií a Kvarnerem u Opatije) 26 a 38

Most na ostrov Krk 15 a 20

Tyto ceny (v chorvatských kunách) jsou uvedeny na internetových stránkách www.croatia.hr.

Ceny pohonných hmot
Chorvatsko:
Bezolovnatý benzín 95 okt.6,05
Bezolovnatý benzín 98 okt.6,25
Nafta5,25
LPG3,05
Ceny jsou uvedeny v kunách.
Slovinsko:
Bezolovnatý benzín 95 okt.185,20
Bezolovnatý benzín 98 okt.191,00
Nafta163,30
LPG131,00
Ceny jsou uvedeny v tolarech.
Některé čerpací stanice akceptují kreditní karty. Většina čerpacích stanic je otevřena od 7 do 20 hodin, ve větších městech a podél hlavních tahů jsou otevřeny 24 hodin denně.

Reklama

Související články

Čeští naturisté měli dostaveníčko

Na naturistických plážích se nekrade. Lidé se zde naučí vážit si svého těla. Naturisté méně trpí záněty močového měchýře nebo vaječníků. Naturismus lidi...

Nezapomeňte se dát včas očkovat

Blíží se léto, a tak se dá předpokládat, že hodně lidí stráví dovolenou v zahraničí. Nejvíce budou zřejmě, podobně jako vloni, cestovat po Evropě,...

Výběr článků

Načítám