Hlavní obsah

Hyundai a Kia letos čekají nejpomalejší růst prodeje za deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor Co. a její dceřiná společnost Kia Motors Corp. očekávají letos nejpomalejší růst prodeje od roku 2003. Celkem plánují prodat 7,41 miliónu vozů, o čtyři procenta více než loni. Vyplývá to z prohlášení automobilek, které jsou dohromady pátým největším výrobcem aut na světě.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Loni se prodej Hyundai a Kia zvýšil o osm procent na 7,12 miliónu vozů. Původním cílem firem bylo zvýšit prodej o sedm procent. K růstu přispěla hlavně Čína, kde automobilky těžily ze sporu Číny s Japonskem, který vyústil v bojkot japonského zboží. Hyundai rovněž otevřel nové továrny v Číně a Brazílii.

Automobilky v uplynulých letech prudce zvyšovaly produkci, nyní se však zaměřily spíše než na zvýšení kapacity výroby, na zlepšení ziskovosti a posílení pozice značek v silné konkurenci. Samotná společnost Hyundai chce letos zvýšit prodej na 4,66 miliónu vozů z loňských 4,4 miliónu. Kia má v plánu prodat 2,75 miliónu aut, loni prodala 2,72 miliónu vozů.

Analytici však varují před silným domácím wonem, který ohrožuje pozici firem v zahraničí. Won loni zpevnil vůči dolaru o 7,6 procenta, což byl nejvyšší růst od roku 2009. Silnější won snižuje zisky firem ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu a zdražuje jihokorejské výroby v zahraničí. Naopak japonský jen oslabil, což zlepšuje pozici japonských konkurentů.

Jihokorejský automobilový svaz očekává, že celosvětová poptávka po autech se letos zvýší o 5,3 procenta na 88,73 miliónu vozů. Za loňský rok podle odhadů stoupla o 5,2 procenta. Stagnaci prodeje v Evropě má vyrovnat vyšší prodej v Číně a USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám