Hlavní obsah

Honda poodhaluje vodíkový systém nové generace. Přijde v příštím roce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Honda oficiálně zveřejnila některé informace o svém novém vodíkovém pohonném systému, který by měl zažít svůj debut v novém, zatím nepojmenovaném crossoveru pro modelový rok 2024.

Foto: Honda

Prototyp nového vodíkového palivového článku Hondy

Článek

Honda tak poskytla další důležité sdělení týkající se jejího elektrického vozidla s vodíkovými palivovými články, jež bude založeno na modelu CR-V, ale zatím nezískalo své oficiální označení. Auto je součástí snahy automobilky eliminovat uhlíkové emise ze svého portfolia.

Firma zveřejnila novinky během konference zaměřené na obchodní strategii. Veřejnosti poskytla schéma pohonu, ze kterého je patrné, že vůz má dvě nádrže na vodík. Jednu pod zadními sedadly, další nad zadní nápravou. Palivový článek a elektrický hnací motor jsou pod přední kapotou.

Honda dále do vozu umístila „inteligentní pohonnou jednotku“, která spojuje baterii, elektrický invertor a ovládací prvky ústrojí do jednoho modulu. Jak velkou baterii vůz dostane, zatím není jasné. Honda už ale před časem uvedla, že auto bude možné také dobíjet ze sítě, jako plug-in hybrid. Vůz tak bude moci ujet část cesty na elektřinu ze sítě, než aktivuje vodíkové palivové články.

Takový systém by mohl pomoci s nedostatečnou infrastrukturou čerpacích stanic na vodík, v Česku je aktuálně jediná v Ostravě. Budoucí majitelé vodíkové hondy by mohli využít běžné dobíjecí stanice, a být tak flexibilnější. Automobilka také slibuje, že palivové články v novém crossoveru budou levnější a odolnější než v předchůdci, modelu FCX Clarity. Má i lépe startovat v mrazech okolo -30 °C.

Zatím bezejmenný automobil bude vznikat v Honda Performance Center v americkém Ohiu, kde se vyráběl například i legendární model NSX. Vůz bude odtud exportován i do Japonska. Důvodem výroby v USA je to, že Honda na vývoji úzce spolupracovala s americkým gigantem General Motors.

Českým Autem roku 2023 je Honda Civic

AutoMoto

Reklama

Související články

Sony a Honda představily elektrický sedan

Technologický gigant Sony a automobilka Honda společně ukazují plody své spolupráce a pod značkou Sony Honda Mobility představují elektrický sedan Afeela. Ten...

Výběr článků

Načítám