Hlavní obsah

Sony a Honda představily elektrický sedan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologický gigant Sony a automobilka Honda společně ukazují plody své spolupráce a pod značkou Sony Honda Mobility představují elektrický sedan Afeela. Ten na trh dorazí v roce 2026 s řadou nejmodernějších technologií včetně systémů od firmy Qualcomm.

Elektrický sedan od Sony a HondyVideo: Afeela

 
Článek

Veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas přinesl řadu zajímavých vozidel a jedním z těch nejočekávanějších byl předprodukční elektrický sedan Afeela od společnosti Sony Honda Mobility. Ten před zraky novinářů a fanoušků na pódiu představil a popsal ředitel společnosti Yasuhide Mizuno, který mimo jiné uvedl, že auto má reprezentovat nový vztah mezi lidmi a mobilitou.

Foto: Sony Honda Mobilities

Sony Honda Mobilities Afeela

Vůz, který disponuje klasickými tvary sedanu se zádí fastbacku, by měl na trh dorazit někdy na přelomu let 2025 a 2026. Technické údaje zatím nejsou upřesněny.

Design se vyznačuje elegantní linií střechy, auto nemá kliky dveří, používá digitální zrcátka a disponuje třeba i jednadvacetipalcovými koly. Vpředu je umístěna digitální světelná lišta, pomocí níž lze nejen svítit, ale i komunikovat s jinými vozidly nebo chodci.

Uvnitř vozu je dostatek místa pro pět cestujících, kteří sedí pod velkou panoramatickou střechou. Na palubní desce se nachází první obrazovka, zatímco spolucestujícím jsou k dispozici další dvě vzadu. Sony Honda Mobility uvádí, že produkční verze bude využívat třeba i technologii Qualcomm Snapdragon Digital Chassis. Řidičům poskytne inteligentní ovládání a personalizaci funkcí.

Foto: Sony Honda Mobilities

Sony Honda Mobilities Afeela

Společnost, která vznikla spojením dvou obřích japonských firem, uvádí, že společný model bude schopen zpracovat 800 bilionů operací za sekundu. Bude vybaven 45 kamerami a senzory podporujícími autonomní řízení 3. úrovně, v současné době jsou ve vývoji. Vůz bude využívat i rozšířenou realitu nebo data na cloudovém úložišti.

Firmy Honda a Sony zakládají společný podnik na vývoj a výrobu elektromobilů

AutoMoto

Reklama

Související články

Honda představila nový accord

Automobilka Honda oficiálně představila už jedenáctou generaci oblíbeného sedanu Accord. Vůz se na severoamerický trh podívá v průběhu příštího roku a nabídne...

Výběr článků

Načítám