Hlavní obsah

Francie musí zavést technické kontroly motocyklů, nařídila EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie musí zavést technické kontroly motocyklů v souladu s předpisy Evropské unie, rozhodl v úterý tamní nejvyšší správní soud. Cílem této normy je snížení znečištění ovzduší a hluku. Ministr dopravy Clément Beaune uvedl, že vláda bere rozhodnutí soudu na vědomí a bude jednat se všemi zúčastněnými stranami o tom, jaká opatření zavést.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Směrnice Evropské unie z roku 2014 požadovala, aby členské státy od roku 2022 zavedly pravidelné technické kontroly motocyklů o objemu větším než 125 kubických centimetrů. S tím ale nesouhlasila francouzská motorkářská komunita a vláda se zavedením předpisu váhala, což ekologické skupiny napadly u soudu, uvedla agentura Reuters.

Podle soudního rozhodnutí má stát zavést systém kontrol motocyklů. Zaváděn by měl být postupně podle stáří vozidla.

Francouzský ministr dopravy doplnil, že rozhodnutí soudu neznamená, že kontroly začnou okamžitě. Nyní jsou na řadě právě nejrůznější jednání.

Sněmovna schválila konec velkého technického průkazu

AutoMoto

Evropská unie se opatřeními, která se týkají technické způsobilosti vozidel, snaží zvýšit bezpečnost na silnicích a snížit ekologickou zátěž způsobenou silniční dopravou. Motorkáři tyto předpisy opakovaně kritizovali, nehody podle nich souvisejí se stavem vozidla jen naprosto minimálně.

Pravidelné technické kontroly motocyklů jsou v České republice povinné již dávno. Směrnice z roku 2014 se tak týká hlavně zemí, které dosud tyto typy prohlídek neřešily. Do budoucna bude nicméně nově povinnou součástí technických kontrol i měření hlučnosti vozidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám