Hlavní obsah

Elektrokola povinné ručení nepotřebují, pozor ale na hranice a rychlost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový zákon o povinném ručení, který od začátku dubna mimo jiné zahrnuje i povinné pojištění elektrokoloběžek a dalších malých vozidel, na elektrokola nemyslí. Ovšem pojistit je lze a v některých případech to může být i nutné.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Nově je třeba sjednat povinné ručení i na některá další vozidla s motorovým pohonem a konstrukční rychlostí nad 25 kilometrů v hodině anebo s konstrukční rychlostí nad 14 kilometrů v hodině, pokud mají současně hmotnost nad 25 kilogramů. Především jde o elektrokoloběžky, dále segwaye, zahradní traktory, pracovní stroje s pojezdem, sněžné skútry, rolby, golfová vozítka a podobně.

Neplatí to pro elektrokola, povinné ručení si totiž musíte platit na vozidla, u nichž je hlavním zdrojem pohybu motor či elektromotor. A u elektrokol tomu tak není, šlapat musí člověk a elektromotor jen pomáhá. Navíc současné zákony pojem elektrokolo neznají. Znají jízdní kolo.

Pozor ale na ladění či ne tak časté silnější verze. Předepsaným limitem asistence je 250 W. Maximální rychlost, při které funguje asistence, je legislativně omezena právě na zmíněných 25 km/h. Pomocí „krabičky“ od externího úpravce lze tuto hranici prolomit, ovšem to podle Petra Skůčka z centra služeb PRE jednak otevírá spory s běžnými cyklisty v provozu a také si na takovýto „čiptuning“ nezřídka posvítí i policisté.

A to i kvůli pojištění. Podle zákona už po takové úpravě jde v podstatě o motocykl či přesněji dvoukolový moped, na který se samozřejmě povinné ručení vztahuje.

Pojistit si nečipované elektrokolo s výkonem asistence v homologačních mezích tak není nutné, ale lze tak učinit prostřednictvím pojištění majetku nebo odpovědnosti.

Pozor ovšem na cesty za hranice České republiky. Například v Německu a Rakousku jsou elektrokola se silnější asistencí, které mohou podléhat povinnému ručení, běžnější a tamní policie takové kontroluje. „Plánujete-li tam vyjížďku, pro řadu strojů je nutné pořídit na hranicích tzv. hraniční pojištění,“ upozornila Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny Uniqa.

Elektrokola jsou stále populárnější

AutoMoto

PŘEHLEDNĚ: Co se mění v povinném ručení

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám