Hlavní obsah

Donkervoort představuje vůz s ďábelským poměrem hmotnosti a výkonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemská automobilka Donkervoort uvedla svůj nejnovější model F22. Jedná se o supersport s motorem Audi, který produkuje téměř 500 koní a váží pouze 750 kilogramů.

Foto: Donkervoort

Donkervoort F22

Článek

Dvouapůllitrový přeplňovaný řadový pětiválec Audi o výkonu 492 koňských sil tvoří srdce nového supersportovního vozu Donkervoort F22. Vůz má poměr hmotnosti a výkonu 666 koní na jednu tunu, což je lepší než Bugatti Veyron, a nese jméno po dceři generálního ředitele Denise Donkervoorta Filippě, která se narodila 22. května 2022.

Vůz má tradiční koncepci s pohonem na zadní kola a pětistupňovou automatickou převodovku. Opomenout nesmíme ani samosvorný diferenciál Torsen a samozřejmě i maximální rychlost 290 km/h. Z 0 na 100 km/h vůz zrychlí za 2,5 sekundy, což je číslo hodné současných nejvýkonnějších hypersportů.

Foto: Donkervoort

Donkervoort F22

Nízká hmotnost vozu je spojena s častým použitím uhlíkových vláken a tenkostěnných ocelových trubek. Auto je ovšem plně homologováno na silnici, a podle inženýrů dokonce nabízí dvakrát vyšší tuhost karoserie než předchozí Donkervoort D8 GTO. To mimo jiné pomáhá i v zatáčkách, kde podle výpočtů dovede vůz odolat i přetížení 2,15 G.

O bezpečnost řidiče a ovladatelnost se starají ocelové čtyřpístkové brzdy bez posilovače. Vozu ale chybí většina běžných asistentů, trakce ovšem kontrolovat lze. Nezávislé odpružení dále dostalo volitelný hydraulický systém, který zvedne vůz až o 35 milimetrů, ale jinak se jedná o velice analogový vůz na současnou dobu technologií.

Totéž ostatně platí i pro interiér, který je velice strohý. Řidič má k dispozici malý digitální displej a pár tlačítek kolem řadicí páky. Jsou tu ale špičkové závodní sedačky Recaro s šestibodovými pásy a dveře otevírající se vzhůru.

Vůz bude v Evropě stát 245 tisíc eur, tedy v přepočtu bezmála 6 milionů korun. Dodávky začnou v lednu 2023 s tím, že Donkervoort vyrobí 75 exemplářů pro celý svět.

Nový Donkervoort je extrémní auto i na poměry značky

AutoMoto

Reklama

Související témata:
Donkervoort

Související články

Výběr článků

Načítám