Hlavní obsah

Elektrický nástupce Lexusu LFA bude mít manuální převodovku

Japonská automobilka Lexus pracuje na supersportovním elektromobilu, který bude nástupcem desetiválcového modelu LFA. Dorazí na radikálním sportovním podvozku a s revoluční manuální převodovkou.

Foto: Lexus

Koncept Lexus Electrified Sport

Článek

Vedení automobilky Lexus potvrdilo šokující informace o elektrickém nástupci supersportu LFA. Uvedení nového modelu je připraveno na rok 2030 a zákazníci se rozhodně mají na co těšit. Vůz byl totiž prvně představen loni v rámci uvedení 15 konceptů značek Toyota a Lexus.

Koncept nese název Electrified Sport a na první pohled byl tak výstřední, že málokdo počítal s jeho sériovou výrobou. Tým okolo hlavního inženýra Lexusu Takashiho Watanabeho totiž už několik měsíců pracuje na jeho přizpůsobení pro výrobu, což si jak vidno skutečně všichni užívají.

Na rozdíl od většiny ostatních sportovních elektromobilů totiž novinka nedorazí na konvenční platformě, v rámci Lexusu například na podvozku e-TNGA EV, ale inženýři si pro něj připravili radikální a na míru šitou konstrukci známou ze závodních vozů GT3. To jim umožní do elektromobilu dát celou řadu jedinečných a technologicky vyspělých funkcí.

Test Lexusu UX 300e: Komfort nejen do města

Testy

Nejpozoruhodnější novinkou bude manuální převodovka pro elektromobily, která se dosud v žádném sériově vyráběném elektromobilu neobjevila. Je to softwarový systém, ale ve voze je, stejně jako v klasickém autě s manuální převodovkou, spojkový pedál i řadicí páka. A dokonce i otáčkoměr.

Podle Watanabeho nápad pochází od „neukázněných inženýrů“, kteří chtějí zážitky z elektromobilů co nejvíce přiblížit spalovacím autům. Mapování plynového pedálu má také být blízko spalovacím autům – a dokonce má vůz mít i schopnost i „zhasnout“ při neopatrném rozjezdu.

Auto mimo jiné dorazí i s řízením a brzděním „po drátě“, což je technologie použitá třeba v modelu Lexus RZ 450e. Výkon elektromotoru pak bude přenášen na všechna čtyři kola pomocí pohonu Direct4. Očekává se také zrychlení z 0 na 100 km/h za zhruba 2 s a dojezd okolo 700 kilometrů na jedno nabití.

Studenti ukázali, jak si představují Lexus v roce 2040

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám