Hlavní obsah

Číňané přivezli produkční Byton M-Byte do USA, chtějí ho tam prodávat příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší displej v produkčním automobilu se ukázal na veletrhu CES v Las Vegas, a s ním i produkční verze Bytonu M-Byte. Zaujme technologiemi na palubě spíš než výkonem, ale s až 408 koňmi to není žádný slaboch.

Byton představil svůj první model M-Byte na veletrhu CESVideo: Novinky/AP

 
Článek

Existuje mezi automobilkami soupeření o to, kdo bude mít v palubní desce větší displej? Pokud ano, současný král je jasný - je jím značka Byton s modelem M-Byte, svým prvním sériovým autem. V podstatě celá palubní deska je displejem, má úhlopříčku „48“.

Byton M-Byte se v produkční verzi poprvé představil na loňském autosalonu ve Frankfurtu a nyní ho Číňané dovezli i do Las Vegas na veletrh CES 2020. Olbřímí displej tak vidíme trošku i v činnosti - ovládá se pomocí dotykového displeje na volantu. A mimo jiné si můžete vybrat, jaký obrázek bude ukazovat na své pravé straně.

Foto: Byton

Asi největším lákadlem je tahle přístrojová... obrazovka.

Vůz je možné ovládat také hlasem anebo gesty, na palubě je kamera, která hlídá, zda se řidič dívá na silnici. Samozřejmostí je široká nabídka jízdních asistentů, které umožňují částečně autonomní jízdu.

Revoluce v pohonu elektromobilů? Ujedu s ním 2400 kilometrů, tvrdí Brit

AutoMoto

M-Byte nabídne baterie o kapacitě 75 nebo 95 kWh, na což má podle zastaralého a nepřesného měřicího cyklu NEDC dojet až 430, resp. 550 km daleko. Zrychlení na stovku má zabrat 7,5 s u slabší, 200kW/272k verze, nebo 5,5 sekundy u silnější, 300kW/408k verze. Hlavními konkurenty tedy nebudou nejsilnější Tesly nebo Porsche Taycan.

Foto: Byton

Elegance M-Byte nemá nedostatek.

Během letošního roku by se měl vůz začít prodávat v Číně a v roce 2021 se očekává spuštění prodejů v Evropě a USA. Tam by měla být základní cena 45 tisíc dolarů, tj. cca 1,02 milionu korun. Byton tvrdí, že má na auto nějakých 60 tisíc rezervací.

„Poptávka je velkou otázkou. Neřekli, proč byste si tohle auto měli koupit. Hovořili trochu o technologiích, trochu o dojezdu, ale pořádně ho nesrovnali s konkurencí. Asi očekávají, že auto bude hovořit samo za sebe z technologického úhlu pohledu,” uvedl pro AP automobilový expert Tim Stevens.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám