Hlavní obsah

Automobilka Fisker je v potížích, zvěsti o přípravách na bankrot dál snižují hodnotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávné informace o možných přípravách automobilky Fisker na vyhlášení bankrotu přinesly rychlý pád ceny akcií o 50 procent. Společnost se proto snaží mírnit obavy.

Foto: Fisker

Fisker Ocean

Článek

Výrobce elektromobilů Fisker, jeden z mnoha čistě elektrických start-upů na poli elektromobility, nezažívá zrovna nejlepší časy. Ačkoliv společnost v roce 2023 zahájila dodávky elektrického SUV modelu Ocean, start do roku 2024 byl poměrně náročný.

Společnosti se totiž nedaří prodávat své vozy v dostatečném množství, což bývá často přičítáno formě přímého prodeje. Automobilka proto měla zahájit jednání o prodeji přes dealery, což by mělo urychlit odbyt skladových automobilů v hodnotě několika stovek milionů dolarů, jak uvedl web Electrek.

V tomto týdnu ale Wall Street Journal upozornil, že situace může být ještě vážnější. Automobilka Fisker si totiž najala právní formu Davis Polk a finanční poradce ze společnosti FTI Consulting, kteří by údajně mohli pomáhat s přípravou na poslání společnosti do bankrotu. Reakce trhu na sebe nenechala dlouho čekat.

Automobilce Fisker docházejí peníze, potřebuje partnera-zachránce

AutoMoto

Hodnota akcií, která se v roce 2024 propadla oproti roku 2020 o 97 procent na 32 centů, klesla ze středy na čtvrtek dokonce až na 15 centů. Šlo o největší propad v historii relativně mladé společnosti. Společnost proto musela reagovat a pokusila se situaci uklidnit.

Ve vyjádření pro MarketWatch automobilka uvedla, že nechce komentovat různé spekulace. Dodala ovšem, že často spolupracuje s externími poradci, které využívá například k nastavení a zavedení nových obchodních strategií.

Společnost také dodala, že se dál soustředí na další získávání finančních prostředků a především pak na zajištění strategického partnera v podobě velké automobilky. To zřejmě investory uklidnilo a hodnota akcií lehce vzrostla.

Foto: Fisker

Fisker Ocean

O nelehké situaci společnosti vypovídá, že ačkoliv v loňském roce podle Carscoops vydělala na prodeji SUV Ocean asi 273 milionů dolarů, stále ji tížil dluh okolo jedné miliardy dolarů. Společnost proto plánovala propuštění asi 15 procent zaměstnanců. Začátkem roku se navíc řešila otázka bezpečnosti, kdy se podle úřadu IIHS mohl zaparkovaný vůz samovolně rozjet.

Problémy ale v současnosti neřeší jen společnost Fisker. Také řada dalších výrobců elektromobilů, jako například Lucid a Rivian, řeší rostoucí tlak na snižování cen elektromobilů a pozvolna opadající zájem.

Fisker dodal zákazníkovi první elektromobil Ocean. Půl roku po startu výroby

AutoMoto

Fisker už testuje další elektromobil, má být levnější

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám