Hlavní obsah

Automobilce Fisker docházejí peníze, potřebuje partnera-zachránce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká firma Fisker nemá dostatek peněz na to, aby dokázala rok fungovat. Jedná s nejmenovanou velkou automobilkou, která by jí zajistila mimo jiné výrobní kapacity v Severní Americe.

Foto: Fisker

Fisker Ocean

Článek

Výsledek hospodaření automobilky Fisker za rok 2023 byl hluboko v červených číslech – firma vykázala ztrátu 463 milionů dolarů (10,8 miliardy korun). Stojí nad propastí a dle slov zakladatele a generálního ředitele Henrika Fiskera jedná s nejmenovanou velkou automobilkou o záchraně, uvedl Wall Street Journal.

Pokud dojde k dohodě, pro Fisker by to znamenalo příliv investicí, společný vývoj aut a výrobní kapacity v Severní Americe. Avšak ohledně toho, s jakou firmou jednání probíhají, neexistuje ani náznak.

Americká automobilka Fisker relativně nedávno uvedla na trh elektrický crossover Ocean a druhý model, pick-up Alaska, připravuje na uvedení do sériové výroby. To je všechno samozřejmě velmi nákladné a firma nemá dost peněz na to, aby se udržela při životě následujících 12 měsíců.

V rámci snižování nákladů Fisker propustí 15 % svých zaměstnanců a z přímého prodeje aut zákazníkům přejde na dealerský model, jak je běžné v USA i v Evropě. Aktuálně má 13 prodejců napříč Severní Amerikou i Evropou, dalších 250 prodejců má zájem nabízet auta značky Fisker. Letos má zákazníkům doručit 20 až 22 tisíc crossoverů Ocean, které se vyrábějí v Rakousku u společnosti Magna-Steyr.

Pro Henrika Fiskera by to nebyl první bankrot vlastní automobilky. Jeho společnost Fisker Automotive, která před lety nabízela plug-in hybridní sedan Karma, zkrachovala v roce 2014. O dva roky později založil dnešní automobilku, nazvanou Fisker Inc.

Fisker dodal zákazníkovi první elektromobil Ocean. Půl roku po startu výroby

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám