Hlavní obsah

Alpine a Lotus nakonec nebudou spolupracovat na elektrickém sportovním voze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilky Alpine a Lotus ukončily spolupráci na jednotném nástupci modelů A110 a Elise. To ovšem neznamená, že by sporťáky do budoucna nevznikly nebo že by firmy přestaly spolupracovat na jiných modelech.

Foto: Alpine

Alpine A110 R (ilustrační foto)

Článek

Spolupráce automobilek Lotus a Alpine nebude zahrnovat elektrické sportovní auto navzdory více než dvouletému zkoumání možností v této oblasti. S odkazem na vyjádření automobilky Alpine to uvádí britský web Autocar.

„Jako to je u každé spolupráce na základě memoranda o porozumění, výsledek nebyl zaručen. Rozhodli jsme se, že nebudeme pokračovat ve společném vývoji sportovního vozu. Bylo to společné rozhodnutí, dosažené smírně, a budeme pokračovat v debatách nad budoucími příležitostmi,“ cituje web z prohlášení.

Memorandum hovořilo o tom, že příští generace Alpine A110 by mohla sdílet šasi a technologie s Lotusem Type 135, který je sám duchovním nástupcem modelu Elise. Jedním ze sdílených nápadů mělo být uložení baterie vertikálně za řidičem místo běžnějšího uložení v podlaze.

Alpine chystá už jen elektromobily, sporťák A110 zůstane vlajkovou lodí značky

AutoMoto

To by mělo za výsledek umístění sedaček níže, jak je běžné v konvenčních sportovních autech, a také soustředění hmotnosti do středu šasi. Tedy podobně, jako by vůz byl poháněný uprostřed uloženým spalovacím motorem. To je případ A110 i elise.

Značka Alpine, která patří pod skupinu Renault, ve spolupráci s čínským Geely většinově vlastněným Lotusem chystá několik dalších elektrických modelů. Zda se ukončení spolupráce na sporťáku bude týkat i jich, není známo, ale nejeví se to příliš pravděpodobné.

Podle staršího vyjádření značky má model A110 zůstávat vlajkovou lodí a má být vždy sporťákem. Ve své současné, spalovací podobě má být v prodeji tak dlouho, jak to jen bude možné. Lotus naopak již výrobu modelu Elise ukončil.

Poslední Lotus Elise dostala žena, po které se vůz jmenuje

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám