Hlavní obsah

Aktivista sprejoval cyklopruh na pražské magistrále. Dočkal se podpory i odsouzení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cykloaktivista ve čtvrtek ráno na pražské magistrále naznačil, kudy by podle jeho názoru mělo město namalovat cyklopruh. Záhy ho však zastavila policie a nyní je podezřelý z přestupků.

Foto: Novinky

Cyklopruh (ilustrační foto z Podolského nábřeží)

Článek

Cykloaktivista, který na Twitteru vystupuje jako Sergio Almeida a který zjara loňského roku přišel na pražské magistrále do kontaktu s nezdvořilými strážníky městské policie, se rozhodl vzít městskou infrastrukturu do vlastních rukou a namalovat na magistrálu cyklopruhy.

„Zítra v 8:30 namaluji potřebný cyklopruh na magistrálu! (…) Zavolejte policii, městskou policii, je mi to jedno!“ napsal ve středu na Twitteru. „Zatkněte mě a půjdeme do Bruselu! Dost!“ dodal.

Dosluhující pražský primátor Zdeněk Hřib s takovým nápadem nesouhlasí, jak píše v odpovědi. „Dokud žijeme v demokracii, není možné nelegálně vnucovat svou vůli ostatním. Žádám vás, nedělejte to,“ stojí v jeho tweetu.

Aktivista vyrazil po magistrále ze severu na jih a ze svého kontroverzního protestu sdílel živý přenos. Později na Twitter nahrál postupně dvě videa, na nichž sprejem na asfalt naznačuje, kudy by měl vést cyklopruh.

„Dobré ‚ráno‘, Praho. Tady je první video, které způsobilo všechen ten rozruch, i pro policii,“ stojí v prvním tweetu. „To je všechno! Nyní všichni vidí, že nic není správně a zákony se musí změnit, jak navrhuje Evropská cyklistická federace. Bicykl nemůže být brán jako auto. Doufám, že Martin Kupka (ministr dopravy - pozn. aut.) tohle uvidí, protože používání toho šrafování je nejbezpečnější pro cyklistu i řidiče,“ pokračuje aktivista v tweetu s druhou částí videa.

Živý přenos ukázal, že ho policie zastavila na křižovatce ulic Sokolské a Ječné a kolem deváté hodiny ranní ho pár desítek minut držela na místě.

„Cyklista posprejoval vozovku a jelikož chtěl v protiprávní činnosti pokračovat, omezili jsme ho na osobní svobodě. Je podezřelý ze spáchání přestupků proti majetku, na úseku dopravy a proti veřejnému pořádku,“ komentovala věc mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

„Sergio v prvním autě, nikde žádná barva,“ stojí v popisku poslední fotografie z místa, kde aktivistu policie zastavila. Ten sám později na Twitteru napsal, že povědomí o problému vzbudil a malování na vozovku už se opakovat nebude. Před akcí uváděl, že použije barvu, která na vozovce dlouho nevydrží.

Reakce se různí

Zda skutečně zažehnul debatu na magistrátní úrovni o tom, zdali na magistrálu přidat cyklopruhy, či nikoliv, není zatím jasné. Na twitteru se nicméně debata rozhořela poměrně vášnivá. Jak před akcí, tak i po ní některé reakce na jeho tweety se snahou souhlasily.

„Hrdina, kterého si nezasloužíme. Děkuji za vzbuzení povědomí,“ napsal například uživatel Tom Janosik. Uživatel joskokolobezka ho podpořil dokonce sdílením fotografie transparentu s nápisem „Magistrála yes cyclist“. Tento transparent se objevuje i v jednom z videí sdílených v brzkém odpoledni, kterak ho drží podporovatelé.

Velké množství reakcí však nápad naopak odsuzovalo, a to i z řad cyklistů. „Jsem cyklista, vím, jak se na silnicích chovat, vím kudy jezdit a jak jezdit. Vy ne. Přestaňte ztrapňovat naši komunitu,“ napsal například uživatel s přezdívkou Jarduk. „Přesně kvůli takovým arogantním aktivistům pak dostávám dávku ostřikovačem,“ píše uživatel Davebike.

„Chtít přitáhnout více cyklistů na místo, kde nikdo - ani řidiči aut - nechtějí být, není aktivismus. To je čiré šílenství,“ píše uživatel Martin. „Přemýšlím, co to může být za povahu člověka, který jede do cizí země žít/pracovat a chová se tam jako totální zm*d jen cestou do a z práce,“ napsal uživatel Nemamradzm*dy.

„Rozumím vaší frustraci, ale zadržte, prosím. Tento druh aktivismu pouze vytváří protitlak od ostatních zatvrzelých stran (ODS apod.) a situaci jen zhoršuje. Pusťte se prosím do diskuse s úřady,“ reaguje uživatel Jan. „Čeho přesně čekáte, že nelegálně namalovaný cyklopruh dosáhne?“ ptá se David Piškula.

„I když jsem také cyklista, musím říct, že svým aktivismem neděláte cyklistice a cyklistům dobré jméno,“ píše Jiří Hlaváč. „Vaše akce je, jako kdybych já chtěl po pražském letišti, aby na kraji hlavní ranveje vytyčila část pro bruslaře, a šel bych ji tam ráno namalovat,“ dodává.

Anketa

Je podle vás magistrála vhodným místem k vyznačení cyklopruhu?
Ano, je to dobrá spojnice i pro cyklisty.
3,8 %
Ne, pro cyklistu tu je příliš nebezpečno.
93,5 %
Nevím, nedokážu posoudit.
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3379 čtenářů.

Cykloaktivista maloval na magistrále cyklopruh. Ohlásil se policii, a ta už na něj čekala

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám