Hlavní obsah

Strážníci, kteří s „nou ingliš“ peskovali cyklistu v Praze, dostali trest

Praha

Pražská městská policie potrestala dvojici strážníků, kteří nezdvořile jednali s cyklistou, jejž zastavili za Nuselským mostem. Dostali písemné napomenutí a přijdou také o peníze, na dotaz Novinek to v úterý uvedla mluvčí strážníků Irena Seifertová. Incident provázený lámanou angličtinou strážníků zaznamenal cyklista na kameru.

Konflikt strážníků s cyklistou v PrazeVideo: Twitter/Sergio. A

 
Článek

Incident s cyklistou podle Seifertové prověřovala inspekce pražské městské policie, která je přímo řízená náměstkem primátora pro bezpečnost. Ta zjistila selhání a neprofesionální jednání dvojice strážníků.

„Za toto selhání bylo vůči oběma strážníkům přijato písemné pracovně právní opatření za zvlášť závažné porušení pracovních povinností a jejich selhání se promítne i do finančního ohodnocení strážníků za jimi odváděnou práci,“ sdělila Seifertová.

Konkrétní informace o finančním potrestání strážníci neuvedli.

Vypadni do hajzlu, nou ingliš. Trapnost strážníků na pražské magistrále neznala mezí

Krimi

Inspekce podle nich dále konstatovala, že šlo o případ osobního a profesního selhání jednotlivců, které ovšem nelze hodnotit jako systémovou chybu. I přes potrestání hlídky má městská policie za to, že strážníci měli důvod cyklistu zastavit.

Mluvčí poznamenala, že inspekce prověřila veškeré videozáznamy a konstatovala, že cyklista na silnici neohrožoval jen sebe, ale i bezpečnost silničního provozu dle § 57 odst. 2 silničního zákona, který uvádí: „Na pozemní komunikaci se na jízdním kole jezdí při pravém okraji vozovky; nejsou-li tím ohrožováni ani omezováni chodci, smí se jet po pravé krajnici. Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka.“

Konflikt strážníků s cyklistou v Praze

„Toto porušení zákona se strážníci snažili cyklistovi i přes jazykovou bariéru vysvětlit. Tedy i nadále si stojíme za tím, že strážníci zastavili cyklistu zcela oprávněně,“ zdůraznila Seifertová s tím, že všichni strážníci byli opětovně seznámeni s platným zněním zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Na případ upozornil v polovině března sám zastavený cyklista na twitterovém účtu, kde zveřejnil několik videí z incidentu.

Dvoučlenná hlídka městské policie muže zastavila nedaleko Kongresového centra při jízdě směrem od Nuselského mostu. Muž s cizím přízvukem hovořil anglicky a strážníků, kteří přijeli ve služebním autě a zastavili ho, se nejdřív zeptal, jak jim může pomoci. Česky mu opáčili, že v daném místě podle nich nemá co dělat, a když s nimi oprávněně nesouhlasil, potkal se se zlou.

Řidiče, který měl ze msty srazit a těžce zranit cyklistu, soud osvobodil

Krimi

„Nebudeš tady na mě hulákat. Ti řikám, uklidni se. Tady vodsaď vypadni s tím kolem do hajzlu. Já ti nerozumím. Mluv česky nebo rusky nebo německy. Anglicky ne, to mě nezajímá, tady nemáš na tom kole co dělat,“ vysvětlovali mimo jiné strážníci.

Městská policie se následně za chování strážníků omluvila, zkritizoval je také pražský primátor Zdeněk Hřib. Cyklista po Nuselském mostě mohl jet, i když mimo silnici vede cyklotrasa. Od nového roku se totiž změnila pravidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám