Hlavní obsah

5 tipů, jak zvládnout Velikonoce na silnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Velikonocích je sice obecně řidší provoz, nehod se ale stává více, a to zejména s podílem alkoholu. Na silnice také vyráží řada svátečních řidičů.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Velikonoce patří k těm dnům, kdy na silnice vyjíždí i řada tzv. svátečních řidičů - motoristů, kteří nejezdí tak často, a tedy jejich chování v provozu může být těžko předvídatelné. Prodloužený víkend tak je spojen s vyšším rizikem nehod.

Jen za loňské svátky policisté zaznamenali 550 nehod, a tak stojí za to připomenout pár zásad, které mohou k bezpečnějšímu dojetí do cíle pomoci.

Nespěchejte s přezutím pneumatik

Třebaže povinnost použít zimní pneumatiky za stanovených podmínek už v dubnu neplatí, předpověď pořád hovoří o ranních mrazících. Pokud tedy máte na svém autě ještě zimní gumy a chystáte se o svátcích jezdit, může se vyplatit ještě pneumatiky neměnit.

„Víkend má být poměrně studený, proto v horských oblastech zvažte, zda si o týden déle neponechat zimní pneumatiky, pokud jste nepřezuli na letní. Nejnižší teploty se mají pohybovat kolem nuly, ani v nížinách tak není zcela vyloučeno náledí,“ varuje Tomáš Beck ze společnosti Vindicia.

Test letních pneumatik pro sportovní vozy: Vyrovnané skóre

AutoMoto

Myslete na motorkáře a cyklisty

Navzdory přetrvávajícímu riziku námrazy bude patrně odpoledne dost hezky na to, aby na silnice vyrazili i motorkáři a cyklisté. Ze své podstaty jsou zranitelnější a je třeba si opět zvyknout na to, že je v nadcházejících měsících budeme na silnicích potkávat častěji.

Pokud k vyznavačům jedné stopy patříte, nezapomeňte kromě kontroly technického stavu svého vozidla také na to, že na některých úsecích silnic ještě může ležet štěrk ze zimní údržby, na němž přední kolo motorky či bicyklu v zatáčce snadno podklouzne.

„V provozu jich stále přibývá a je důležité sledovat jejich pohyb nejen před sebou, ale také ve zpětném zrcátku. V případě střetů s cyklisty jsou rizikové hlavně křižovatky na silnicích nižších tříd. Motocykly zase řidiči mohou přehlédnout při najíždění na hlavní komunikaci z vedlejší nebo při odbočování vlevo. Na druhé straně ale cyklisté i motorkáři musí dodržovat pravidla silničního provozu a chovat se pro řidiče aut čitelně,“ upozornil Tomáš Neřold z BESIPu.

Kde se nejvíc bourá s cyklisty? Rizikové jsou křižovatky

AutoMoto

Počítejte se svátečními řidiči

Již zmínění řidiči, kteří nevyjíždějí často, se o Velikonocích budou na silnicích objevovat v hojnějších počtech. Jejich chování může být hůře předvídatelné a jejich spolupráce s ostatními účastníky provozu, například v tom, že uhnou ke krajnici a umožní tak protijedoucímu vozu předjet cyklistu, nedokonalá.

Myslete tedy na to, že nevíte, kdo sedí za volantem jiného auta, dejte mu víc prostoru a buďte tolerantní a trpěliví.

Pozor na pravidla silničního provozu

Policie již avizovala, že se o prodlouženém velikonočním víkendu více zaměří na silniční kontroly. Bude hlídat jak alkohol, tak i obligátní dodržování rychlostního limitu či technický stav vozidla. Proto je vhodné před jízdou zkontrolovat svůj vůz a pokud se běžně s rychlostí neostýcháte, být i v tomto ohledu opatrnější.

„Dopravní policisté budou kontrolovat dodržování nejvyšší dovolené rychlosti, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů. Dále se policisté zaměří na kontrolu dokladů předepsaných k řízení a provozu motorového vozidla, technický stav vozidel, na to, zda se řidiči během jízdy plně věnují řízení,“ uvedla před několika dny mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Policie o Velikonocích zvýší dohled na silnicích

AutoMoto

Pozor na alkohol

Stejně jako bývá samozřejmé na koledě dostat panák domácí slivovice, mělo by být samozřejmé neřídit auto, motorku ani bicykl, pokud si ten panák dopřejete. Navzdory tomu podle policie počet nehod, v nichž hrál roli alkohol, během Velikonoc roste.

„Běžně tvoří poměr řidičů, kteří byli pod vlivem alkoholu, zhruba 5 % ze všech viníků dopravních nehod, o Velikonocích toto číslo stoupá na dvojnásobek. Typickým scénářem tragických nehod je vyjetí mimo komunikaci a vjetí do protisměru. Nemusí přitom jít jen o průjezdy zatáček, ale také o přímé úseky. Řidiči pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek také častěji nepoužívají bezpečnostní pás,“ nastiňuje Neřold.

I v případě, že v nehodě je pod vlivem alkoholu „jen“ postižený řidič, nikoliv viník, nevyhne se trestu a také krácení či odmítnutí pojistného plnění ze strany pojišťovny.

Velikonoce se jarně tvářit nebudou

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám