Hlavní obsah
Online

Izrael: Raketová palba po odletu Bidena zesílila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hamás se pokouší rozdmýchat konflikt s Izraelci i na Západním břehu. Lídr teroristického hnutí Ismáíl Haníja v úterý vyzval Palestince na tomto území, aby se postavili izraelské okupaci a osadníkům. Úterní večer poznamenal zásah nemocnice v Gaze, který si vyžádal stovky životů. Palestinci mluví o izraelském útoku, Izrael o zbloudilé raketě islamistů.

Živě: Záběry z GazyVideo: AP

 
Článek

Zásah nemocnice si podle informací z úterního večera vyžádal nejméně 500 životů.

Šéf Hamásu se mimo jiné nechal slyšet, že podíl na útoku na nemocnici nesou Spojené státy, protože „kryjí izraelskou agresi“. Do Izraele ve středu přicestoval americký prezident Joe Biden. Summit s Egyptem a Palestinci, jehož se měl Biden ve středu také účastnit, Jordánsko v úterý zrušilo.

Libanonské hnutí Hizballáh vyhlásilo na středu Den hněvu. Když Den hněvu vyhlásil minulý pátek Hamás, vyšly do ulic měst nejen na Blízkém východě protestovat desítky tisíc lidí.

Válka v Izraeli trvá od 7. října, kdy ozbrojenci z Hamásu spustili rozsáhlý útok, při němž zabíjeli civilisty a brali rukojmí. Izrael slíbil tvrdou odplatu.

ON-LINE reportáž končí

On-line reportáž z dění v Izraeli a v Pásmu Gazy pro dnešek končí. Průběh konfliktu budou Novinky.cz v on-line reportáži sledovat opět zítra.

Biden bude mít projev k národu o válce v Izraeli

Prezident Joe Biden ve čtvrtek večer přednese v hlavním televizním vysílacím čase zahraničněpolitický projev, uvedli podle NBC News představitelé Bílého domu.

Projev v Oválné pracovně je naplánován na 20:00 místního času a bude se zabývat reakcí americké administrativy na teroristické útoky Hamásu proti Izraeli, věnovat se bude i válce na Ukrajině.

Biden ve středu navštívil Tel Aviv. „Izrael musí být opět bezpečným místem pro židovský národ,“ řekl Biden po setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a slíbil, že USA „udělají vše, co je v našich silách“, aby tomu tak bylo, připomněla NBC News. Biden zároveň zdůraznil, že je rozdíl mezi Hamásem a palestinským lidem, který podle něj „velmi trpí“.

„Naprostá většina Palestinců není Hamás. Hamás nezastupuje palestinský lid. Hamás používá nevinné rodiny v Gaze jako lidské štíty a umisťuje svá velitelská centra nebo zbraně nebo komunikační tunely do obytných oblastí.“

Egypt umožní průjezd kamionům s pomocí do Pásma Gazy

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí souhlasil s tím, že přes hraniční přechod Rafáh projede do Pásma Gazy 20 kamionů s humanitární pomocí. Podle agentur to ve středu řekl novinářům při návratu z Izraele americký prezident Joe Biden.

Představitelé OSN, podle nichž by Gaza denně potřebovala alespoň 100 kamionů s pomocí, před Bidenovým prohlášením uvedli, že neví, kdy bude zahájen provoz na klíčovém hraničním přechodu. Ten podle dřívějšího prohlášení Egypta nefunguje kvůli škodám způsobeným izraelskými útoky.

Bílý dům také sdělil, že doufá, že průjezd přes hraniční přechod se bude týkat více než uvedených 20 kamionů. „Pokud je (palestinské hnutí) Hamás zabaví nebo nenechá projet, tak to skončí,“ řekl podle stanice BBC Biden novinářům. V oficiálním prohlášení Bílého domu stojí, že Biden a Sísí se dohodli „na podpoře naléhavé a důrazné mezinárodní odezvy na humanitární výzvu OSN“.

Kancelář egyptského prezidenta v prohlášení uvedla, že Sísí a Biden jednali po telefonu o způsobech, jak urychlit přepravu humanitární pomoci do Pásma Gazy, uvedla agentura Reuters.

Biden podle CNN očekává, že oprava cesty, po níž kamiony do Gazy pojedou, by měla trvat tak osm hodin. V pátek by se tedy do regionu prakticky odříznutého od světa mohly dostat první kamiony s pomocí.

Propalestinská demonstrace Židů v areálu Kongresu USA

Nejméně stovky lidí včetně mnoha Židů ve středu na demonstraci v areálu amerického Kongresu volaly po vyhlášení příměří mezi Izraelem a Palestinci, informují americká média. Část demonstrantů začala skandovat a zpívat i v jedné z budov legislativního sboru a podle deníku The New York Times policie desítky účastníků zadržela.

Dav se shromáždil na prostranství mezi washingtonským Kapitolem a budovou Cannon House s kancelářemi zákonodárců a jejich poradců. K vidění byla řada palestinských vlajek, transparentů s nápisem „klid zbraní“ či triček opatřených vzkazem: Židé říkají zastavte teď. Na organizaci manifestace se podílela skupina Jewish Voice for Peace, což je židovská propalestinská organizace. Jedna z řečnic akci označila za největší židovský projev solidarity s Palestinci v dějinách USA.

Část lidí se dostala do vestibulu Cannon House, kde demonstranti s transparenty i hudebními nástroji skandovali „Klid zbraní teď“. Podle organizátorů skupinu vedlo 25 rabínů. Podle reportérky deníku The Washington Post se dovnitř dostaly „stovky Židů“, kteří také zpívali hebrejské písně o míru. V přenosu vysílaném organizátory bylo vidět, jak ochranka Kapitolu začala protestující zatýkat.

Izraelská média: USA odrazují od války s Hizballáhem

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v zákulisí naléhá na Izrael, aby nezahajoval vojenskou operaci proti Hizballáhu, protože Washington chce zabránit tomu, aby se nynější válka nerozšířila mimo Pásmo Gazy, řekli webu The Times of Israel dva činitelé obeznámení s jednáním.

Mezi izraelskou armádou a šíitským hnutím Hizballáh na izraelsko-libanonské hranici v uplynulých dnech proběhlo několik přestřelek.

Masivní a bezprecedentní balíček americké vojenské pomoci pomůže Izraeli vyhrát válku, řekl zároveň podle The Times of Israel izraelský premiér Benjamin Netanjahu v projevu k občanům.

Raketová palba po odletu Bidena zesílila

Od chvíle, kdy americký prezident Joe Biden opustil Izrael a odlétl z Ben Gurionova letiště u Tel Avivu, raketové útoky na židovský stát opět zesílily, všímá si web Times of Israel.

Sirény protivzdušného poplachu se v zemi během středečního večera rozezněly už potřetí. „Zdá se, že teroristické skupiny v Gaze si dávaly pozor, aby nestřílely na Tel Aviv, když tu byl Biden,“ píše server.

Pozemní operace v Gaze je nevyhnutelná, řekli Bidenovi v Izraeli

„Pozemní operace v Gaze je nevyhnutelná,“ řekli podle izraelské stanice Channel 12  představitelé židovského státu americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Šéf Bílého domu chtěl vědět, jaké budou cíle takové operace, a také se zeptal, zda Izrael ví, co nastane v další fázi, pokud se vláda Hamásu v oblasti zhroutí, informovala izraelská televize. Neuvedla nicméně, jaké se Bidenovi dostalo odpovědi.

Porážka Hamásu může trvat roky, řekl Ganc

Americký prezident Joe Biden řekl izraelským představitelům, že chápe, že porážka Hamásu zabere čas, píše web Axios s odvoláním na své zdroje. „Může to zabrat roky,“ řekl podle serveru šéfovi Bílého domu Benny Ganc, který je spolu s premiérem Benjaminem Netanjahuem hlavním představitelem sjednocené krizové izraelské vlády.

Foto: Miriam Alster, ČTK/AP

Středeční setkání vrcholných představitelů USA a Izraele

Izraelský ministr obrany Jo'av Galant údajně řekl Bidenovi, že při delším trvání války bude pro židovský stát klíčová podpora USA. Americký prezident měl odvětit, že pro Washington bude podpora Izraele snazší, pokud umožní dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy, píše web.

Národní bezpečnostní rada USA: Izrael za zásahem nemocnice zřejmě není

„Ačkoliv pokračujeme ve shromažďování informací, naše současné hodnocení založené na analýze satelitních snímků, odposlechů a informací z otevřených zdrojů je takové, že Izrael není zodpovědný za včerejší výbuch v nemocnici v Gaze,“ oznámila ve středu podle webu Axios mluvčí americké Národní bezpečnostní rady Adrienne Watsonová.

Už dříve se šéf Bílého domu vyjádřil obdobně. „Podle toho, co jsem viděl, to vypadá, jako by to udělal ten druhý tým, ne vy,“ pronesl už předtím v Izraeli americký prezident Joe Biden po setkání s tamním premiérem Benjaminem Netanjahuem. Později Biden objasnil, že se opíral o materiály poskytnuté americkým ministerstvem obrany.

Podle Hamásu výbuch v nemocnici Al-Ahlí způsobila izraelská puma, která zabila nejméně 500 lidí, podle izraelské armády šlo o vadnou raketu Islámského džihádu, která měla zasáhnout Izrael.

Foto: Palestinian Media Group, Reuters

Kouř po explozi v Gaze

USA vetovaly návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN

Spojené státy vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která měla vyzvat k humanitárnímu přerušení konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás i k umožnění přístupu humanitární pomoci do Pásma Gazy.

USA vadilo, že návrh rezoluce nezmiňuje právo Izraele na sebeobranu a že nekonstatuje, že za humanitární krizi v Gaze může Hamás, řekla americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Podle agentury Reuters bylo hlasování o textu navrženém Brazílií v posledních dnech dvakrát odloženo, zatímco se USA snažily zprostředkovat přístup pomoci do Gazy. Ve středu hlasovalo pro návrh dvanáct členů, Rusko a Británie se zdržely.

Izraelský velvyslanec: Žádná humanitární krize v Gaze není

Žádná humanitární krize v Pásmu Gazy není, míní Haim Regev, izraelský velvyslanec při EU a NATO. „Nejsem si vědom žádné humanitární krize. Situaci monitorujeme. Žádná humanitární krize není,“ řekl Regev stanici Deutsche Welle.

Reportér předtím řekl, že EU se snaží dopravit do Pásma Gazy pomoc, aby zmírnila humanitární krizi v situaci, kdy se k více než dvěma milionům tamních obyvatel nedostávají potraviny, voda a další základní zdroje.

„Pohyb lidí v Gaze je způsoben tím, že nechceme ublížit civilistům. Proto izraelská armáda volá tamním obyvatelům, aby se přemístili z oblastí, které by mohly být zasaženy,“ řekl také Regev.

Izrael už dříve vyzval civilní obyvatele Pásma Gazy, aby se kvůli své bezpečnosti přesunuli na jih enklávy, Palestinci ale poté hlásili izraelské vzdušné údery i tam - včetně města Rafáh na hranici s Egyptem.

Ostřelování na hranici Izrael–Libanon

Odpálení dalších devíti střel z území Libanonu do Izraele v oblasti města Kirjat Šmona hlásí izraelská armáda. Nejsou hlášeny žádné škody či ranění. Izraelci též oznámili, že na libanonské straně hranice provedli dronový útok proti ozbrojencům stojícím za minometnou palbou na oblast v okolí izraelského města Tel Turmus.

Další protitankové střely byly z Libanonu odpáleny na izraelská města Metula, Malkia a Manara, hlásí armáda židovského státu s tím, že reaguje dělostřeleckým ostřelováním na odpalovacích místech.

V Libanonu operuje šíitské militantní hnutí Hizballáh, které už dříve oznámilo připravenost zapojit se po boku Hamásu do války s Izraelem.

Izrael: Pásmo Gazy bude po válce menší

Izrael naznačil, že jeho síly v části Pásma Gazy už zůstanou. „Nejenže na konci této války Hamás už nebude v Gaze, ale zmenší se také samotné území Gazy,“ řekl podle webu Times of Israel armádnímu rozhlasu izraelský ministr zahraničí Eli Kohen.

Spekuluje se, že židovský stát se pokusí vytvořit nárazníkovou zónu uvnitř Gazy, aby lépe chránil obce na jihu Izraele, které se 7. října staly terčem útoku Hamásu, dodal web.

Netanjahu: Izrael nebude blokovat pomoc z Egypta

Izrael nevpustí humanitární pomoc do Pásma Gazy ze svého území, dokud Hamás nepropustí rukojmí. Nebude ale blokovat pomoc doručenou přes přechod mezi Pásmem Gazy a Egyptem. Podle agentury Reuters to uvedla kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

„Ve světle požadavku (amerického) prezidenta Joea Bidena nebude Izrael bránit v doručení humanitární pomoci z Egypta, a to za předpokladu, že půjde pouze o jídlo, vodu a léky pro civilní obyvatele na jihu Pásma Gazy,“ uvedla Netanjahuova kancelář. „Izrael do Pásma Gazy nevpustí žádnou humanitární pomoc, dokud nebudou navráceni rukojmí,“ dodala.

Biden v projevu v Izraeli zdůraznil, že židovský stát jakožto demokracie musí ctít válečné právo a lidskou důstojnost. Poznamenal, že Palestinci také trpí a že je Hamás nezastupuje.

Biden: Musíme pracovat na míru, válkou nezměrně trpí i Palestinci

V projevu v Tel Avivu, který následoval po setkání se špičkami izraelské politiky, americký prezident Joe Biden zdůraznil potřebu „tvrdě pracovat na mírovém řešení, tak aby Izraelci a Palestinci na Blízkém východě mohli žít důstojně a v klidu“.

Podle serveru BBC šéf Bílého domu znovu ujistil Izrael o „neochvějné podpoře“ ze strany Spojených států, zmínil však také „nezměrné utrpení“ Palestinců v současné krizi. Podle Bidena je nezbytné, aby do Gazy byly obnovena dodávky vody, elektřiny a potravin, s tím, že na dodávkách humanitární pomoci USA spolupracují s regionálními partnery, jako je například Egypt. Podle prezidenta je zásadní, aby z této pomoci nemohl profitovat Hamás.

Přísun vody, elektřiny a jakéhokoli zboží do Pásma Gazy zastavil Stát Izrael po teroristických útocích komand hnutí Hamás na své území. Elektřina v oblasti nejde již týden a pitné vody je kritický nedostatek.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám