Hlavní obsah

V Řecku je naděje na vytvoření vlády vedené socialisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Socialisté jsou třetí stranou, která se po nedělních volbách v Řecku pokouší sestavit novou vládu. Nejprve neuspěla pravicová Nová demokracie, po ní radikální levice z bloku SYRIZA. Ve čtvrtek byl pověřen sestavením šéf strany PASOK Evangelos Venizelos. Umírněná strana Demokratická levice (DIMAR) by podpořila přechodnou vládu na dva roky. Žádá ale postupné odklánění od přísných úspor, na nichž trvá EU a věřitelé.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Evangelos Venizelos

Článek

"Nejsem optimista, věci jsou složité. Je však možné uspět, protože lid chce stabilitu, udržet euro a zabránit novým volbám," řekl Venizelos.

PASOK ve volbách doplatil na to, že prosazoval nepopulární škrty a skončil třetí za Novou demokracií a levicovým blokem SYRIZA. Socialisté se mohou spojit s Novou demokracií, se kterou do voleb vládli, dohromady ovšem mají jen 149 poslanců ve 300členném parlamentu.

Kvůli tomu selhal i pondělní pokus Nové demokracie, která nenašla třetího partnera, aby získala většinu. [celá zpráva]

Společně s Demokratickou levicí by koalice měla pohodlnou většinu 168 poslanců.

Nesouhlas s přílišnými úsporami

Venizelos už v pondělí při jednáních vedených Novou demokracií dal najevo, že by rád kooptoval do dohody koalici SYRIZA. Ta však odmítá podmínky půjček a požaduje jejich zmírnění a zrušením zákonů, které oslabují pozici pracujících vůči zaměstnavatelům a mění i podoby důchodů.

Šéf SYRIZA Alexis Tsipras dával najevo, že by rád vytvořil vládu národní jednoty. Ve své snaze ale selhal, protože obě velké strany trvaly na dodržení podmínek půjček. A bez nich vládu sestavit nemohl. Navíc ho nepodpořili ani komunisté a podle BBC padla i avizovaná dohoda s Demokratickou levicí. [celá zpráva]

Šéf pravicové Nové Demokracie Antonis Samaras odmítl Tsiprasův požadavek na ukončení politiky škrtů, protože by vedl okamžitě k „vnitřnímu kolapsu a mezinárodnímu bankrotu“, jenž by vyústil“ v odchod Řecka z Evropy“. [celá zpráva]

Pokud ale doposud vládnoucí strany při jednáních neustoupí, uskuteční se v červnu, zřejmě 17., další volby. A v těch by mohli ještě více posílit odpůrci škrtů a Řecko by se muselo zříci plánu EU a MMF.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám