Hlavní obsah

Klaus bojkotuje summit na Ukrajině kvůli věznění Tymošenkové

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus se rozhodl bojkotem Ukrajiny podpořit vězněnou expremiérku Julii Tymošenkovou. Nepřijede proto na summit středoevropských zemí, který se koná v polovině května. Informovaly o tom Lidové noviny.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus se svým krokem připojil k prezidentům Německa a Rakouska. Podle deníku je možné, že nedorazí ani na fotbalové Euro, které se bude konat v Polsku a na Ukrajině od 8. června do 1. července 2012.

„Je pro to několik důvodů, ale toto je ten hlavní,“ řekl listu prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Julii Tymošenkovou vězní kvůli uzavření údajně nevýhodných smluv na dodávku zemního plynu, když ještě byla na Ukrajině premiérkou. Loni na podzim jí soud kvůli tomu uložil sedm let za mřížemi.

V minulých dnech se objevily zprávy, že byla Tymošenková ve vězení zmlácena. Někdejší premiérka dokonce ukázala modřiny, k nimž měla přijít během převozu do nemocnice. Od minulého týdne navíc drží ve vězení hladovku. Nesouhlas s vězněním Tymošenkové už projevila řada dalších evropských státníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám