Hlavní obsah

V USA se předběžně dohodli o stropu dluhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Vyjednávači republikánů a demokratů dospěli podle americké televize ABC k předběžné dohodě o zvýšení limitu zadlužení Spojených států. Zemi hrozí, že pokud by se strop pro zadlužení nezvýšil do 2. srpna, neměla by peníze na splácení svých závazků.

Článek

Podle ABC se strop pro zadlužení zvýší ze současných 14,29 bilionu o 2,4 biliónu dolarů. Tato částka zajistí, že se současná krize nebude opakovat před prezidentskými volbami na podzim 2012, v nichž bude prezident Barack Obama usilovat o znovuzvolení.

Podle dohody bude zvýšení limitu podmíněno rozpočtovými škrty ve výši jednoho bilionu dolarů v nadcházejících deseti letech. Zároveň se v Kongresu vytvoří nový panel, který předloží další škrty v rozsahu dalšího bilionu dolarů.

Podle ABC nicméně zatím není jisté, zda se pro předběžnou dohodu podaří získat dostatek hlasů v obou komorách Kongresu.

Pokud skutečně dohoda uspěje, bude to průlom po několika týdnech politického patu, kdy jedna strana odmítala návrhy druhé. Kompromis je přitom nutný, neboť republikáni ovládají Sněmovnu reprezentantů, zatímco demokraté mají většinu v Senátu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám