Hlavní obsah

Vláda bude pokračovat i po výměně ministrů

Právo, Novinky, ada, nig, vm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lídři koaliční vlády na jednání v pondělí večer vyjádřili vůli pokračovat v původní stranické sestavě ODS, TOP 09 a VV a shodli se, že budou dál jednat. Výsledek jednání se poté objeví v koaliční smlouvě. Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý ráno řekl, že se ve vládě vymění nejméně tři ministři.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Vyjednavači koaličních stran po nedávném jednání K9

Článek

„Určitě tam budou ony personální změny, které premiér odnesl na Hrad,“ řekl Kalousek v Radiožurnálu. Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí odnesl prezidentu Václavu Klausovi rezignaci Víta Bárty (VV) a návrh na odvolání ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše (oba VV). Kdo je nahradí, nikdo z K9 zatím neinformoval.

„Ještě nevím, kteří noví, o tom se bude jednat, budou tam jména, která nejsou spojena s Vítem Bártou. Vláda se změní na třech postech, o dalších se nehovořilo,“ řekl Kalousek.

Že by měl on sám odejít, jak požadovaly VV, Kalousek nepředpokládá. Dodatek v koaliční smlouvě bude podle jeho slov také zpřesňovat některé termíny reforem.

Budeme jednat, sdělila jen koalice

Po hodině a půl pondělního jednání špiček koalice tzv. K9 předstoupil večer před novináře jen mluvčí vlády Jan Osúch, který přečetl jednu větu společného prohlášení.

"Lídři koalice se shodli, že vyjadřují vůli pokračovat v koaličním projektu, o jeho podmínkách budou dál jednat,“ tlumočil sdělení mluvčí. Závěr tohoto jednání se odrazí v dodatku koaliční smlouvy.

Nedohodli jsme se, že se dohodneme. Dohodli jsme se, že budeme dál jednat v tomto formátu
Karolína Peake

"Nedohodli jsme se, že se dohodneme. Dohodli jsme se, že budeme dál jednat v tomto formátu," řekla ČTK k večerní schůzce vyjednavačka VV Karolína Peake.

Také podle předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře se strany všechny tři koaliční strany pouze v obecné rovině dohodly na tom, že spolu budou dále jednat. Konkrétní podmínky další spolupráce a obsazení vlády se prý nedohadovaly.

Tluchoř: další jednání, až Klaus odvolá ministry za VV

Další jednání K9 je podle Tluchoře možné až poté, co prezident Václav Klaus splní svou ústavní roli a odvolá ministry za VV, jak mu to navrhl premiér Petr Nečas. Do té doby prý premiér K9 nesvolá.

Ještě před koaliční schůzkou se setkali na dvoustranném jednání ministr dopravy v demisi Vít Bárta (VV) s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09 ). Bárta po schůzce potvrdil, že bude nadále požadovat Kalouskovo odvolání z vlády, uvedla odpoledne ČT.

Svoji rezignaci v pondělí odpoledne nabídl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). [celá zpráva]

Vondra byl kritizován za svoji roli v kauze firmy Promopro, která zajišťovala konferenční vybavení pro české předsednictví EU.

Anketa

Má dále pokračovat vláda za účasti ODS, TOP 09 a VV?
Ano
22,3 %
Ne
66,6 %
Ano, ale jen v obměněné sestavě
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24688 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám