Hlavní obsah

Armáda posílá do Japonska pro filharmoniky dva speciály

Novinky, Oldřich Danda, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oba dva vojenské letouny Airbus A-319 v úterý večer vyletí do Japonska, aby evakuovaly hudebníky z České filharmonie a další české občany. Orchestr odletěl do Japonska v neděli 6. března.

Článek

„Armáda připravuje vyslání dvou vojenských speciálů do Japonska. Budou evakuovat Českou filharmonii a po dohodě s českou velvyslankyní v Japonsku některé české občany, kteří se v současnosti zdržují na území Japonska. Předpoklad je, že odletí večer,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Původně měla Česká filharmonie s jihokorejským dirigentem Čong Mjong-hunem odehrát v Japonsku deset koncertů a domů se vrátit po 20. březnu. Plány jim však narušila tragická přírodní pohroma.

Členové orchestru měli se zemětřesením i osobní zkušenost. „Někteří zůstali po našem prvním koncertu v Tokiu a nejeli s námi na jih na další koncerty. Vyprávěli o skutečně děsivé zkušenosti, zejména pokud je to zastihlo venku na ulici. Otřesy, jichž jsme byli svědky v Tokiu v dalších dnech, byly podstatně slabší a nepředstavovaly pro Japonce vybočení z toho, na co musejí být zvyklí,“ řekl Mareček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám