Hlavní obsah

Radní Plachý se rozhodl rezignovat, jeho kauzu řeší protikorupční policie

Právo, ČTK, jov, rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský radní Lukáš Plachý (ČSSD) se v pátek rozhodl rezignovat. I přes tento krok trvá na své nevině. O jeho kauze jednalo v pátek ráno stranické grémium ČSSD, které požaduje co nejrychlejší vyšetření případu. Plachý čelí podezření, že si kupoval podporu uvnitř strany. O případ se už zajímá protikorupční policie.

Článek

Novopečený radní Plachý čelí podezření, že si za sto tisíc chtěl prostřednictvím svého kolegy Ivana Jirkovského koupit podporu uvnitř strany, aby se dostal na pražskou kandidátku. [celá zpráva] Nový radní zatím volen nebude, rada bude mít devět členů.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) Plachého rozhodnutí uvítal. Plachý se podle něj bude moci po svém očištění na magistrát vrátit.

Policie shromažďuje informace

„Nyní shromažďujeme informace a budeme je vyhodnocovat. V nejbližších dnech uvidíme, jestli budou zahájeny úkony trestního řízení,“ sdělil v pátek Právu mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek s tím, že policie zatím nikoho neobvinila.

Z hlediska trestního práva a tudíž i zahájení trestního stíhání je přitom klíčové i posouzení toho, zda úplatek mohl ovlivnit veřejný zájem.

Podle TI jde o veřejný zájem

Šéf Transparency International (TI) David Ondráčka si myslí, že v tomto případě k tomu jednoznačně došlo.

„Rozumím tomu, že policie nemůže zahájit úkony hned druhý den. V současné době je ale jednoznačný trend, kdy se veřejný zájem rozšiřuje i do soukromé sféry. Příkladem z minulosti je korupční aféra ve fotbale, kdy se řešilo, jestli šlo o veřejný zájem a soudy pak jednoznačně judikovaly, že ano. Dalším takovým sektorem je zdravotnictví,“ vysvětlil Ondráčka.

„Politická strana a její volby by do toho bez pochyby spadaly také,“ konstatoval šéf TI.

Sobotka žádal rychlé řešení

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka požadoval ve čtvrtek na tiskové konferenci v Lidovém domě rychlé řešení kauzy Plachý. Na páteční jednání nejužšího vedení strany si kvůli tomu pozval zástupce pražské ČSSD.

Jednání se za pražskou ČSSD účastnil náměstek primátora Karel Březina a také radní Plachý.

Grémium zároveň vzalo na vědomí, že Plachý podal trestní oznámení pro pomluvu, což Právu potvrdil Sobotka. Trestní oznámení podal Plachý na Ivana Jirkovského, který kauzu spustil obviněním, že po něm nyní již bývalý radní požadoval za částku 100 tisíc korun zajištění podpory pro umístění na kandidátku do pražského zastupitelstva.

Jirkovský, který byl v úterý vyloučen z ČSSD, se trestního oznámení neobává. Tvrdí, že má čisté svědomí. „Nemyslím, že by měl nějakou naději na úspěch,“ komentoval Jirkovský na dotaz Práva podání trestního oznámení.

Prošetření celé záležitosti nyní čeká na pražskou kontrolní komisi, neboť obvodní kontrolní komise ČSSD v Praze 9 už věc prozkoumala a vinu nalezla u Jirkovského.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám