Hlavní obsah

Střelec z Fort Hoodu popravě nejspíše unikne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Hood

Přestože majorovi Nidalu Maliku Hasanovi (39), který na základně v texaském Fort Hoodu minulý týden postřílel 13 lidí, hrozí trest smrti, tento armádní psychiatr islámského vyznání však nakonec popraven být nemusí. Podle agentury AP bude totiž souzen v systému amerického vojenského soudnictví, v němž nebyl nikdo popraven už téměř půl století.

Foto: Reuters

Major Nidal Malik Hasan

Článek

Armáda USA navíc poskytuje obžalovaným vojákům větší ochranu, než jakou by mohl čekat před civilními soudy. „Náš vojenský systém soudnictví netouží po krvi,“ upozornil právní expert Eugen Fidell.

O Hasanovi bude zřejmě rozhodovat nějaký vysoký vojenský činitel, pravděpodobně šéf Fort Hoodu Robert Cone. I kdyby padlo rozhodnutí vynést nad Hasanem trest smrti, musel by verdikt podepsat americký prezident.

Ani pak ale není jisté, zda by exekuce byla vůbec vykonána – je totiž možný „odklad na neurčito“. Takovou situaci loni zažil už exprezident George W. Bush, jenž sice podepsal trest smrti pro armádního kuchaře usvědčeného ze znásilnění a vražd, federální soud ale výkon trestu odložil. V americké armádě tak od roku 1961 nebyl nikdo popraven.

Základna: letos už 10 sebevražd

Od počátku irácké války v roce 2003 spáchalo sebevraždu ve Fort Hoodu celkem 73 vojáků, z toho deset letos.

Televize CNN s odvoláním na dokumenty Pentagonu ve čtvrtek dále uvedla, že jen za prvních deset měsíců letošního roku si sáhlo na život celkem 117 vojáků a vojaček, zatímco za celý loňský rok to bylo 128 mužů a žen. Pětatřicet procent z nich tak učinilo, aby se vyhnulo bojové misi v Iráku či Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám