Hlavní obsah

Tichomořské ostrovy smetla tsunami, přes 90 lidí zahynulo

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podmořským dnem u Samoy otřáslo ve středu silné zemětřesení. Otřesy způsobily smrt více než 90 lidí, tisíce dalších se ocitly bez přístřeší. Kvůli vlnám tsunami byla zalarmována celá jižní tichomořská oblast.

Článek

Otřesy o síle 8,3 stupně Richterovy škály byly zaznamenány krátce před sedmou hodinou ranní místního času v hloubce 11 až 20 kilometrů. Vyvolalo vlny vysoké až 4,5 metru.

Úřady kvůli tsunami zalarmovaly nejen obyvatelstvo při pobřeží Samoy a Americké Samoy, ale i Fidži, Tongy a Cookových ostrovů. Na pozoru se měli také lidé na Havaji, Papue-Nové Guineji a dokonce i v Austrálii a na Novém Zélandu. Kromě Samoy a Americké Samoy, kde žije dohromady zhruba čtvrt miliónu lidí, všechny oblasti později poplach zrušily.

Tsunami ale zabíjela i na souostroví Tonga, zemřelo sedm lidí.

Nestojí jediná budova. Šplhali jsme všichni do kopců, jeden člověk z naší skupiny si zlomil nohu.
Greame Ansell od pláže Sau Sau Beach Fale

Podle BBC se na Samoe ocitly tisíce lidí bez přístřeší. Na Americké Samoe, která dosud ohlásila 20 mrtvých, prezident Barack Obama vyhlásil stav nouze. Západní Samoe, jež je samostatným státem a která eviduje 65 obětí, zase přislíbily pomoc Austrálie a Nový Zéland.

Voda se vyvalila okrajem laguny jako ve vířivce a za pár sekund klesla.
svědek Ula Osasa-Mano

Bilance úmrtí zřejmě poroste. Některé pobřežní oblasti jsou jen pár centimetrů nad hladinou moře a rozsah katastrofy nebyl ještě zhodnocen. Ničivá vlna místy smetla celé pláže a všechno v jejich okolí. V ulicích plavou auta a v místních nemocnicích vládne chaos. Podle agentury AP jsou „všude samá těla“.

Zatím není jasné, kolik cizinců je mezi oběťmi. Tři mrtvé Jihokorejce zatím ohlásila pouze státní agentura Jonhap.

Je to strašné. Vesnice je pryč a můj kdysi nádherný dům na pláži je pod vodou.
Josh Navangu ze Samoy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám