Hlavní obsah

Lídři koalice se s Paroubkem shodli: řešení krize musí být rychlé

Novinky, jas, coe, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

O řešení vládní krize jednali v pondělí večer zhruba hodinu v Kramářově vile lídři koalice Mirek Topolánek (ODS), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Martin Bursík (SZ) se šéfem opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem.

Článek

„Dohodli jsme se, že všechna řešení musí být rychlá, pokud chceme, aby demokratické parlamentní strany na ta řešení měly nějaký vliv,“ řekl Právu po jednání v Kramářově vile Čunek.

Uvedl, že rychlé řešení požaduje prezident Václav Klaus. "Pan prezident je z ústavního hlediska tím, kdo nyní rozdává karty. Buď to udělá sám, nebo s námi,“ vysvětlil Čunek, proč musí v řešení vládní krize politické strany postupovat rychle. Klaus by uvítal řešení situace v "co nejkratší možné době" [celá zpráva].

„Shodli jsme se na tom, že chceme jít společně do protikrizových opatření,“ doplnil ke schůzce lídrů koalice s Paroubkem. Topolánek i Paroubek se novinářům vyhnuli. Další jednání o podobě vlády budou podle Čunka pokračovat v úterý.

Premiér se sešel se šéfem ČSSD na téma nové vlády už v pátek. Projednali současnou politickou situaci a dohodli se na termínu předčasných voleb, které by se měly konat v říjnu. Přesný termín však nepadl.

Paroubek si vymínil, že sociální demokracie bude do začátku června tolerovat dosavadní Topolánkovu vládu jen tehdy, pokud odejde ministr vnitra Ivan Langer a bude odvolána nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká [celá zpráva].

Ekonomičtí experti proti krizi

Na ministerstvu financí se v pondělí zároveň setkali ekonomičtí experti vlády a opoziční ČSSD. Za kabinet se schůzky zúčastnil správce státní pokladny Miroslav Kalousek s ministrem průmyslu Martinem Římanem, za ČSSD jejich stínoví kolegové Bohuslav Sobotka a Milan Urban.

Ekonomičtí experti se sešli zejména proto, že v tomto týdnu proběhnou dvě mimořádné schůzky Sněmovny. Jejich ústředním tématem mají být protikrizová opatření o této otázce se jednalo také v pondělí. Sociální demokraté se dohodli s koalicí, že se nebudou navzájem blokovat a že ve Sněmovně nechají projít návrhy na řešení jak ze strany vlády, tak ty opoziční do druhého čtení.

V úterý proběhne mimořádná schůze na popud ČSSD a v pátek na popud vlády. O opatřeních proti krizi se bude dále jednat.

Zatímco opozice hovoří například o zavedení šrotovného, vláda chce prosadit zrychlení odpisů pro podnikatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám