Hlavní obsah

Clintonová chválila ČR a Polsko za přístup k protiraketové obraně

BRUSEL

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová ve čtvrtek po bruselském jednání ministrů zahraničí států NATO pochválila Čechy a Poláky za to, že jednají o umístění prvků protiraketového deštníku na svém území.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová

Článek

"Raketový štít je velmi důležitým nástrojem v našem obranném arzenálu pro budoucnost. Česká republika a Polsko byly podle našeho názoru velmi vizionářské a dokázaly dohlédnout za obzor, co nás čeká, když nebudeme úspěšní v prevenci získávání a šíření těchto zbraní hromadného ničení," řekla Clintonová.

Projekt vybudování deštníku zaměřeného proti zemím jako Írán a KLDR prosazoval předchozí americký prezident George Bush. Nynější administrativa sice mluví o dobudování, ve svých slovech je ale opatrnější.

Podle projektu měl být v Česku umístěn radar a v Polsku antirakety proti případným balistickým střelám všeho druhu.

V médiích se v posledních týdnech objevují informace, že USA jsou ochotny projekt přehodnotit, pokud se zlepší vztahy s Íránem a země zruší svůj jaderný program. Pomoci by mohlo Rusko.

Podle těchto spekulací Obama zmiňovanou možnost nabídl v dopise ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi. Jak Moskva, tak USA to ale popřely. Obama ale řekl,  že pokud Írán program omezí, potřeba dobudovat štít se sníží.

Ve stejném duchu mluvil ve čtvrtek i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Řekl, že pokud Írán od programu odstoupí, je možné znovu mluvit o tom, zda je program na vybudování štítu smysluplný.

Reklama

Výběr článků

Načítám