Hlavní obsah

Rusko prudce snížilo dodávky ropy do Česka

Právo, Novinky, ČTK, fia, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Rusko prudce snížilo dodávky ropy ropovodem Družba do České republiky, potvrdilo v pátek Novinkám ministerstvo zahraničí. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) ruská strana hovoří o technických důvodech. Podle serveru Euro online klesaly dodávky ropovodem Družba celý uplynulý týden a ve čtvrtek ruská strana oznámila, že snížení dodávek pro měsíc červenec bude ve větším rozsahu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Areál České rafinerské a.s. v Litvínově

Článek

Ze smluvně dohodnutých 500 tisíc tun ropy zřejmě dojde méně než 300 tisíc tun.

"Víme o tom, situaci budeme řešit v pondělí, kdy budeme jednat se zástupci ropovodu TAL o navýšení dodávek,“ řekla Novinkám Jana Šmejcká, mluvčí společnosti MERO, která v ČR provozuje ropovody. "Není důvod k obavám,“ zdůraznila.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová snížení potvrdila: "Už v uplynulých týdnech už dodávky byly nižší a teď nám oznámili, že to bude pokračovat. Přesné důvody ještě neznáme. Komunikujeme jak s Ruskem, tak s dalšími partnery. Žádný problém nehrozí, protože máme ještě cestu před Ingolstadt, takže se zajišťují dodávky odtamtud. K žádnému problému dojít nemůže."

"Zjišťujeme, co se děje, jsme v kontaktu s Ruskem i s Evropskou unií. Nyní nechci situaci nijak komentovat, stanovisko k tomu vydáme v pondělí," uvedl pro Euro online Václav Bartuška, český velvyslanec se zvláštním posláním pro energetickou bezpečnost.

Říman nevěří, že jde o reakci na radar

"Nevěřím, že by Rusové udělali tak dětinsky naivní krok za něco, co se jim nelíbí. Navíc vědí, že můžeme dodávkami z ropovodu Ingolstadt Družbu nahradit. A také vědí, že nálada veřejnosti, která není nakloněna radaru, by se určitě po tomto kroku neobrátila v jejich prospěch," uvedl v ČT ministr Říman ke spekulaci, že jde o reakci Ruska na úterní podpis smlouvy o umístění amerického radaru v České republice.

"Pokles dodávek ropy mohu potvrdit, jeho přesné příčiny nyní zjišťujeme,“ řekl Právu mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský. Nad možným politickým pozadím odmítl spekulovat. "Více budeme vědět až na začátku příštího týdne,“ řekl mluvčí.

Podle Bartovského má ČR nyní k dispozici zásoby ropy na 95 dní, což je asi 916 tisíc tun. "Pro případ dlouhodobějšího snížení či výpadků dodávek máme navíc sjednáno jejich navýšení přes ropovod IKL,“ dodal.

:. Schéma ropovodu Družbafoto: Právo/ti

"Situace se nyní řeší a pokud by se nepodařilo zajistit červencové dodávky ropy ropovodem Družba, tak se zvažují náhradní dodávky ropovody TAL a IKL," řekl pro Euro online Ivan Souček, generální ředitel České rafinérské.

"Snažíme se nakoupit ruskou ropu z tankerů ve Středozemním moři a dopravit ji přes ropovody TAL a IKL. Pokud by snížení dodávek trvalo mezi jedním až dvěma měsíci, tak by to pro Českou republiku nepředstavovalo žádný problém, například na čerpacích stanicích by nikdo nedostatečné dodávky nepocítil," řekl pro Euro online Francois Vleugels, generální ředitel Unipetrolu, největšího z procesorů České rafinérské.

Evropská komise o ničem neví

Evropská komise se prý případem poklesu dodávek ropy vůbec nezabývá. "Nikdy jsem o tom neslyšel," řekl mluvčí Evropské komise pro energetiku Ferran Tarradellas.

O klidu zatím hovoří i důvěryhodné zdroje ČTK z Bruselu. "Zatím se nic neděje," dodal jeden z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám