Hlavní obsah

Klaus zasadil Lisabonské smlouvě další ránu, podpořil Kaczyńského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Český prezident Václav Klaus se v úterý připojil k názoru prezidenta Polska Lecha Kaczyńského, který považuje Lisabonskou smlouvu za mrtvou a odmítá ji podepsat. Také podle Klause je pokračování v ratifikaci Lisabonské smlouvy nemožná věc.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Prezident republiky Václav Klaus si dnes pečlivě přečetl rozhovor s prezidentem Polské republiky Lechem Kaczyńskim pro polský Dziennik. Názor prezidenta Kaczyńského na Lisabonskou smlouvu pokládá za velmi rozumný a blízký jeho vlastnímu," uvedl prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Polský prezident svůj odmítavý postoj uvedl v rozhovoru pro polský list Dziennik uveřejněném v den, kdy začalo francouzské předsednictví Evropské unie. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy přitom za jednu z priorit předsednictví považuje vyřešení krize okolo Lisabonské smlouvy.

„V tuto chvíli nemá otázka na smlouvu žádný smysl,“ uvedl polský prezident, který se vždy stavěl negativně k dokumentu o reformě EU. „Jestliže jeden poruší zákon o jednohlasnosti, tak už (jednota) nikdy nebude existovat,“ dodal. Kaczyński také doposud dokument o přijetí smlouvy nepodepsal, přestože Sejm text schválil již v dubnu.

S podpisem čeká i německý prezident Horst Köhler, v Německu musí o smlouvě ještě rozhodnout Ústavní soud. V ČR se o dokumentu dosud nehlasovalo, čeká se na vyjádření Ústavního soudu.

Česko-polský dvojblok

Evropští analytici se bojí, že po Kaczyńského vystoupení by se mohl utvořit česko-polský dvojblok proti smlouvě, protože prezident Václav Klaus není jejím příznivcem a mnozí zákonodárci také ne, i když premiér Mirek Topolánek nedávno překvapivě otočil kormidlo a začal se k textu stavět kladně.

Podle Kaczyńského není reforma EU nutná. „Unie ... funguje a bude dál fungovat. Jistě to není ideální, ale u tak komplikované struktury to nemůže být ideální,“ řekl prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám