Hlavní obsah

Čunek hrozí odchodem lidovců z vlády kvůli zdravotnictví

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vládní koalici čekají horké chvilky. Lidovci podle jejich šéfa Jiřího Čunka nebudou váhat odejít z vlády, pokud bude ODS chtít v reformě zdravotnictví prosadit něco proti nim. Ve hře je hlavně privatizace zdravotních pojišťoven, s níž lidovci nesouhlasí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Článek

„Zdravotnictví je tak cenná veličina, že by stálo za vystoupení z koalice, pokud budeme přesvědčeni, že některý z kroků reformy vede do záhuby české zdravotnictví,“ řekl v pondělí Čunek v rádiu Impuls.

Šéf lidovců se zároveň nebojí, že budou ve vládě přehlasováni, protože koaliční smlouva pamatuje na to, že sporné body musí nejdříve řešit smírčí jednání koalice.

Lidovci budou podle Čunka nadále chtít zrušit poplatky pro děti a důchodce. Navrhnou také, aby se strop placení poplatků řídil výdělkem pacienta. Limit by měl být podle Čunka dvě procenta z ročního platu. Nyní je roční hranice stanovena na 5000 korun bez ohledu na to, zda jde o penzistu se 7000 korunami měsíčně, nebo o bohaté lidi.

Reklama

Související články

Topolánek lidovcům: plňte koaliční program

Na celostátním sjezdu KDU-ČSL v Pardubicích vystoupil v neděli jako host premiér Mirek Topolánek (ODS). Ten lidovce nezvykle ostře pokáral. Poděkoval jim sice...

Výběr článků

Načítám