Hlavní obsah

Topolánek lidovcům: plňte koaliční program

Právo, Novinky, ČTK, dan, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE
Aktualizováno

Na celostátním sjezdu KDU-ČSL v Pardubicích vystoupil v neděli jako host premiér Mirek Topolánek (ODS). Ten lidovce nezvykle ostře pokáral. Poděkoval jim sice za podporu při volbě prezidenta Václava Klause, vyzval ale lidovecké poslance k plnění koaličního programu. Měli by prý včas říct, že nebudou chtít hlasovat pro koaliční zákony, protože potom bude lepší vládu rozpustit.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Premiér Mirek Topolánek (ODS) na sjezdu lidovců

Článek

Topolánkům projev začal smířlivě. "ODS už před dvěma lety zvolila modrou a oranžovou barvu, takže jste na správné cestě," začal úsměvně premiér s odkazem na barvy lidoveckého loga. Poděkoval za volbu prezidenta Václava Klause, při které se podle něj znovu ukázalo, že "ODS a KDU-ČSL jsou nejpřirozenějšími partnery na české politické scéně, jsou hrází proti komunismu a populismu".

Koaliční vláda je podle premiéra úspěšná. "KDU-ČSL má důvod být ve vládě spokojená, cítit se uspešná," podotkl.

Poděkoval také ministru financí Miroslavu Kalouskovi. "(Kalousek) je pro vás garancí plnění vašeho programu a pro mě kritickým a váženým partnerem," vysvětlil. Ocenil také další lidovecké ministry, mezi nimi i šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka, který ale, jak podotkl, kabinetu "rozhodně nepřidal na popularitě".

Problém s poplatky ve zdravotnictví

Topolánek se ale ve druhé části svého projevu ostře obul do lidoveckých kritiků vládních kroků. "Pokud chce někdo směřovat jinam, měl by říct co přesně navrhuje a jaká je v dané situaci reálná alternativa. (Vyjádřit otevřeně nepodporu koaličních zákonů) by bylo rozhodně lepší než postupná paralýza vedoucí k nevládnutí. Bylo by to lepší než urážet partnery zástupnými problémy. Podotýkám, že si to nepřeji,“ uvedl.

"Pokud nejste spokojeni, kam hodláte směřovat? Je pro vás koaliční smlouva zákonem stejně jako pro mě? Neočekávám odpověd nyní, ale v podobě společného hlasování při plnění koaličního programu," řekl dále.

Z projevu jasně vyplynulo, že Topolánek měl na srdci především reformu zdravotnictví a návrhy některých lidoveckých poslanců na změnu v regulačních poplatcích, zejména Ludvíka Hovorku a Michaelu Šojdrovou. "To, že celý systém budeme dolaďovat, jsme si už dávno slíbili," uvedl a zdůraznil, že spoluúčast pacientů zmiňuje i volební program KDU-ČSL.

Topolánek apeloval na lidovce, aby nepotopili připravované zákony na přeměnu zdravotních pojišťoven a univerzitních nemocnic na akciové společnosti.

Další ústupky nepovolíme, řekl Topolánek

Občanští demokraté podle premiéra další ústupky nepovolí. "ODS trvá na svých názorech a na dodržování smluv a dohod. To je nezbytné pro to, aby naše partnerství pokračovalo," zdůraznil.

Údajně jej prý také překvapila kritika některých představitelů KDU-ČSL návrhu zákona o výrovnání s církvemi. "Byl jsem iniciátorem tohoto návrhu. Jaké bylo mé překvapení, že (návrh) nemá absolutní podporu Jiřího Čunka, který jej nevidí jako absolutní prioritu," kritizoval premiér šéfa lidovců. Tato informace mezi lidovci tradičně spjatými s církvemi vyvolala překvapení. Čunek se v neděli proti Topolánkově kritice ohradil.

Na dotaz proč vyrukoval na lidovce tak zostra, když ostatní hosté ladili své zdravice smířlivě, zareagoval premiér: „Já mezipartajní rektální alpinismus nevyznávám“.

Výběr kandidátů do evropských voleb

Kandidátku lidovců pro volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční v příštím roce, povede Zuzana Roithová. Získala 198 hlasů delegátů pardubického sjezdu, její kolega z poslaneckých lavic ve Štrasburku Jan Březina bude na druhém místě kandidátky. Hlasovalo pro něj 120 delegátů.

Roithová sjezdu poděkovala za důvěru, zvolení považuje za ocenění své dosavadní práce v Evropském parlamentu. Vedle dvou dosavadních lidoveckých zástupců v evropském zákonodárném sboru se budou o zvolení ucházet z třetího a čtvrtého místa kandidátky KDU-ČSL místopředseda zlínské organizace Ondřej Benešík a bývalý poslanec Jaroslav Lobkowicz. Na pátém místě skončila Marie Jílková z pardubické organizace, až za ní na šesté místo kandidátky vybrali delegáti místopředsedu KDU-ČSL Davida Macka.

Po sobotní programové diskusi KDU-ČSL patrně přijme usnesení ke kontroverzní reformě zdravotnictví a připravované úpravě důchodového systému. Předseda strany Čunek avizoval, že lidovci na sjezdu zaujmou stanovisko také k plánu výstavby radaru protiraketové obrany v Brdech a lisabonské smlouvě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám