Hlavní obsah

Topolánek: Ministr pro místní rozvoj mi nechybí, Čunek ano

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Ministr pro místní rozvoj vládě nechybí, řekl ve čtvrtek premiér Mirek Topolánek (ODS). Podle něj prázdné místo na ministerstvu po Jiřím Čunkovi nedělá žádné problémy. To se ale prý nedá říct o nepřítomnosti lidoveckého předsedy ve vládě. Premiér to uvedl během přednášky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Jiří Čunek vedl před několika měsíci právě ministerstvo pro místní rozvoj. To byl ale nucen opustit a od té doby v jeho čele není nikdo. Podle Topolánka je patrné, že na fondy EU či na cestovní ruch nemusí nutně dohlížet samostatné ministerstvo.

Premiér řekl, že s Čunkem i ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem mluvil a požádal je, aby se už dohodli. Schwarzenberg hrozí, že kabinet opustí, pokud ho Čunek nepřesvědčí o svém čistém účetnictví. "Tož Juro, tak se už konečně nějak dohodněte,“ řekl prý Topolánek Čunkovi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ): Pan Čunek byl u mne, ale věci se neobjasnily
Premiér Topolánek prozradil, že už jste s Jiřím Čunkem mluvil o jeho kauze a prý jste řekl, že se necítíte být morálním arbitrem?
Ano, to je pravda. Věru se necítím být morálním arbitrem, a to vůči nikomu. Každý si musí zodpovídat za činy podle svého svědomí. Nejsem soudcem, ani knězem, a ani to není můj úkol.
Takže jste si to všichni tři na schůzce vyjasnili?
Všichni tři ne. Pan Čunek byl u mne, ale věci se neobjasnily. Já se opravdu necítím arbitrem, v tom měl premiér Topolánek naprostou pravdu. A to jsem mu také řekl. Telefonovali jsme spolu.
Znamená to, že můžete setrvat ve vládě, pokud se vrátí Čunek?
Poslouchejte, to jsem neřekl. To s tím nemá nic co dělat.

Koalice se radí o nižším schodku

Na přednášce mluvil premiér i o reformních krocích, nutnosti výstavby americké radarové základny či o státním rozpočtu. Mimo jiné řekl, že deficit veřejných financí by se příští rok mohl snížit na 1,7 procenta hrubého domácího produktu, v roce 2010 pak na 1,4 a v roce 2011 na 1,2 procenta.

O těchto plánech už má dokonce jednat koalice. Zatím schválené reformní kroky počítají letos s deficitem 2,9 procenta. V roce 2009 má schodek činit 2,6 procenta HDP a v roce 2010 pak 2,3 procenta HDP.

Z ekonomického hlediska nezaujal, ale studenty jinak pobavil

Podle Topolánkových vizí by díky reformním krokům měly být veřejné rozpočty vyrovnané do roku 2014. Před studenty přednášel něco přes půl hodiny, posléze už s nimi jen volně diskutoval.

"Prezentace mě dost zklamala. Ukázal pár grafů, které si každý může najít na internetu," okomentovala přednášku Zlatka Frišerová, studentka třetího ročníku VŠE. Podle Lenky Vondráčkové byly informace také dost základní, přesto je podle ní dobrý řečník a dobře zapůsobil.

Reklama

Výběr článků

Načítám