Hlavní obsah

Čech se pokusil zastavit štafetu s olympijskou pochodní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pondělní ceremoniál po zažehnutí olympijské pochodně se v řecké Olympii pokusil narušit i český aktivista. Agentura AP uvedla, že se Čech s vlajkou Tibetu pokusil zastavit štafetu se zapálenou pochodní. Policie ho na dvě hodiny zadržela a pak propustila.

Foto: Nikos Vihos/IN TIME , Reuters

Organizátoři protestujícího muže zadrželi.

Článek

Podle agentury se jednalo o člena skupiny Studenti za svobodný Tibet. “Srazili mě na zem a začali do mě kopat,” řekl Čech, který se představil pouze křestním jménem Stanislav.

Největší zájem médií však v neděli vzbudil údajně 48letý Tibeťan, který vběhl do blízkosti řečnického stupínku v době, kdy hovořil prezident organizačního výboru pekingských her Liou Čchi. Ochranka muže zadržela.

Olympijská pochodeň byla slavnostně zažehnuta v řecké Olympii v pondělí ráno.foto: Reuters/John Kolesidis

Číňané v rodné vlasti však incident spatřit nemohli, tamní televize umně vysílání přerušila.

K incidentu se vzápětí přihlásila pařížská organizace Reportéři bez hranic. "Nemůžeme nechat čínskou vládu uchopit olympijský oheň, symbol míru, bez toho, aniž bychom neupozornili na dramatické porušování lidských práv v Tibetu," zdůrazňuje prohlášení, které organizace vydala. Zadržena byla trojice příslušníků této organizace, podle agentury DPA šlo o Francouze. Všichni byli propuštěni na svobodu. Zatím není jasné, kdy se s nimi bude konat proces.

Tibet zasáhly v posledních dnech největší protičínské nepokoje za dekády. Podle tibetské exilové vlády si vyžádaly 130 mrtvých, Čína přiznává 18 obětí.

Hry v Pekingu začnou 8. srpna. Ještě předtím poputuje olympijská pochodeň 20 zeměmi a cestou bude vynesena na nejvyšší horu světa Mount Everest, kvůli nimž platí na jaře v oblasti pro horolezce zákaz vstupu.

Reklama

Související témata:

Související články

Čína přiznala střelbu do Tibeťanů

Čínská vláda pokračuje v tvrdém postupu vůči Tibeťanům. Ve čtvrtek poprvé přiznala i střelbu do demonstrantů. Kulky zranily čtyři lidi. Čína též oznámila,...

Výběr článků

Načítám