Hlavní obsah

Čína přiznala střelbu do Tibeťanů

PEKING
Aktualizováno

Čínská vláda pokračuje v tvrdém postupu vůči Tibeťanům. Ve čtvrtek poprvé přiznala i střelbu do demonstrantů. Kulky zranily čtyři lidi. Čína též oznámila, že kvůli bouřím z minulého týdne zatkla 24 lidí. Dalších 170 demonstrujících se podle úřadů vzdalo policii. Tvrdý postup zachycují videa i fotografie.

Článek

Peking původně popíral, že by střílel do demonstrantů. Ve čtvrtek však agentura Nová Čína poprvé přiznala, že čínská policie pálila ostrými. Ve městě Aba v provincii S'-čchuan v neděli zranila čtyři lidi. Zachycují je snímky, které zveřejnila organizace Free Tibet Campaign .

Fotografie ukazují zkrvavená těla několika mladých mužů, pokrytých sečnými a řeznými ranami. Jedna z obětí ležící na kartonu u lampy v klášteře Ngaba Kirti nedaleko města Aba už byla identifikována.

Podle některých zdrojů v Abě zahynulo při střetech s pořádkovými jednotkami sedm lidí. Čínská policie tvrdí, že v Abě asi 200 demonstrantů házelo zápalné bomby a vypálilo policejní stanici. Jedna z fotografií ukazuje shořelé policejní auto na hlavní ulici.

Peking poslal do Tibetu další vojáky

Peking v Tibetu posiluje ozbrojené složky. Jen ve středu bylo zaznamenáno na 400 vojenských vozidel na silnici do Tibetu. Ještě ve středu Čína uváděla, že se jí vzdalo 105 vzbouřenců a nezmiňovala žádné zatčené. Obavy z tvrdých zákroků vzbuzuje také fakt, že ve středu musel Lhasu opustit poslední zahraniční novinář. Číňané přikázali odejít Georgi Blumovi a současně mu sdělili, že je posledním zahraničním novinářem ve Lhase.

Blume uvedl, že policie je přítomná všude. Viděl, jak policisté prohledávají jednotlivé domy.

Agentura Nová Čína oznámila, že demonstranti nenapáchali jen škody v Tibetu, ale také vážně poškodili vládní budovy a obchody v čínské provincii S´Čchuan.

Tibetský duchovní vůdce dalajláma uvedl ve čtvrtek v Indii, že nemá nejmenší možnost násilí zastavit. Na začátku týdně oznámil, že se vzdá veškerých politických funkcí, bude-li násilí pokračovat. Čína ho obviňovala, že násilí podněcuje.

Brutalitu dosvědčují videa a fotografie

Přestože se čínské úřady snaží oblast izolovat, postupně se na světlo dostalo několik videozáznamů. BBC má k dispozici záznam čínských bezpečnostních služeb, který zachycuje počátek bouří. Tibetští mniši 10. března poklidně meditovali na ulici obklíčení stovkami čínských pořádkových policistů.

Záběr pokračuje konfrontací mnichů s policisty, jejíž příčina není jasná. Záhy propuká tvrdý střet, kdy létají vzduchem hole i kameny, přestože se starší mniši viditelně snaží mladé uklidňovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Demonstrace v Tibetu si vyžádaly dva mrtvé

Nejméně dva mrtvé si v pátek vyžádaly nejsilnější protičínské protesty za posledních 20 let v tibetském správním středisku Lhasa, uvedla britská stanice BBC....

Výběr článků

Načítám