Hlavní obsah

Na Everest se kvůli Číňanům nikdo nedostane ani z Nepálu

Novinky, BBC, rei
KÁTHMÁNDÚ

Nepál pro jarní období pozastaví vydávání povolenek k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest. Učinil tak na žádost Číny, která uzavření svých cest oznámila tento týden. Peking plánuje na Everest vynést olympijskou pochodeň a obává se, že by akci mohli narušit tibetští aktivisté.

Článek

Na nejvyšší horu světa se tak do 10. května nikdo nedostane, neboť tak dlouho platí zákaz nepálských úřadů.

Na nejvyšší horu světa se tak do 10. května nikdo nedostane, neboť tak dlouho platí zákaz nepálských úřadů.

Čína nebude vydávat žádná povolení do června. Vynesení olympijské pochodně na vrchol Everestu má být jedním z vrcholných kousků organizátorů her a Číňané se chtějí před narušením pojistit.

Nejvyšší hora světa je hranicí mezi Čínou, Nepálem a Tibetem, který Peking kontroluje a v němž se tento týden uskutečnily nejsilnější protičínské demonstrace za posledních 20 let. Dosud si protesty vyžádaly nejméně dva mrtvé.

Tibetští aktivisté plánovanou akci Číňanů kritizují, podle nich chce Peking demonstrovat svůj nárok na tibetské území, který zabral v roce 1951. Čínské úřady tvrdí, že výstup má být oslavou mezinárodního sportovního ducha.

Termín vynesení pochodně na nejvyšší horu planety nebyl oznámen. Hovoří se o konci dubna a začátku května, což potvrzuje i termín platnosti zákazu nepálských úřadů.

Právě z Nepálu je výstup na Everest nejpopulárnější, na čínské straně se nacházejí některé z nejtěžších cest k vrcholu.

Reklama

Související témata:

Související články

Demonstrace v Tibetu si vyžádaly dva mrtvé

Nejméně dva mrtvé si v pátek vyžádaly nejsilnější protičínské protesty za posledních 20 let v tibetském správním středisku Lhasa, uvedla britská stanice BBC....

Výběr článků

Načítám