Hlavní obsah

Národní strana chce zveřejnit kontroverzní protiislámský snímek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nacionalistická Národní strana chce na svém serveru zveřejnit kontroverzní film krajně pravicového nizozemského poslance Geerta Wilderse napadající islám. Americká internetová společnost, která měla původně film k dispozici, jeho internetovou stránku zrušila s odůvodněním, že čtvrhodinové dílko radikálního holandského politika šíří nenávist.

Článek

Národní strana nabídla svůj zahraniční server a připojení pro tento protiislámský film, protože je podle jejích představitelů nutné, aby jej Evropa viděla. Reakce Národní strany je podle jejích internetových stránek "odpověď islamistickým teroristům, kteří vydíráním a útoky ničí naše (evropské) země".

Strana proto prý "v reakci na nehorázné ústupky médií nazislamistům" nabídla nizozemskému politikovi pomoc při zveřejnění filmu.

Nizozemské úřady se obávají, že by film mohl vyvolat násilné protesty v muslimských zemích jako po otištění karikatur proroka Mohameda v dánských novinách před dvěma lety. Podobné akce by se tak mohly eventuálně přenést i do Česka.

Šéf nizozemské krajně pravicové strany Strana pro svobodu (PVV) chtěl svůj čtvrthodinový film nazvaný Fitna (Rozvrat) uvést koncem března na internetu poté, co jej odmítly vysílat holandské televize.

Holandský politik Geert Wildersfoto: Reuters

Podle Národní strany jsou politici zbabělí

V sobotu proti filmu v centru Amsterdamu demonstrovalo několik tisíc lidí. V Holandsku žije skoro milion muslimů. Národní strana je však přesvědčena, že holandští a eurounijní politici jsou zbabělí, šíří paniku a nejsou prý schopni Wilderse podpořit "v jeho boji proti islamismu".

Podle nizozemské agentury ANP chce Wilders svůj film distribuovat zřejmě jakýmkoli způsobem. Pokud to bude potřeba, budu osobně rozdávat DVD na náměstí Dam v centru Amsterdamu, prohlásil. Ve filmu prý líčí korán jako fašistickou knihu, která podle něj inspiruje netoleranci, vraždění a násilí.

Vojensky organizovaná Národní garda, jejíž založení česká Národní strana oznámila loni 28. října, zároveň také nabídla Wildersovi ochranu a azyl na nespecifikovaném místě v Česku a je prý připravena tuto pomoc kdykoli aktivovat. Jde prý o reakci na údajně připravovaný atentát na Wilderse během demonstrace Stop islamismu v Amsterdamu koncem loňského roku, které se účastnili také zástupci Národní strany.

Co je Národní strana:
Národní strana působí na české politické scéně od listopadu 2002, je neparlamentní a její aktivity jsou vedeny především snahou na sebe upozornit. Občanské sdružení s názvem Národní garda, které vzniklo jako polovojenská organizace Národní strany, kritizoval ministr vnitra Ivan Langr (ODS) i stínový ministr za ČSSD František Bublan.
Členové radikálně pravicové Národní strany na sebe zatím asi nejvíce upozornili v lednu předloňského roku aktivitami poblíž romského památníku v Letech na Písecku, kde chtěli odhalit pomník válečným obětem.

Anketa

Může zveřejnění protiislámského filmu ohrozit Česko?
Ano, násilí se Česku nevyhne
50 %
Ne, nebezpečí nehrozí
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17695 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám