Hlavní obsah

Provozovatel uzavřel internetové stránky s filmem o islámu

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Poskytovatel internetových služeb, u něhož si pravicový nizozemský politik zřídil na síti stránky, kam plánoval umístit svůj kontroverzní film kritizující islám, adresu uzavřel. Firma Network Solutions údajně prošetřuje stížnosti, že film porušuje pravidla tím, že šíří nenávist. Film, který téměř nikdo neviděl, vyvolal vlnu protestů.

Foto: Reuters

Film Geerta Wilderse ještě nikdo neviděl a už vyvolává kontroverze.

Článek

Čtvrthodinový film podle Geerta Wilderse (44) popisuje islám jako nepřítele svobody. Plánované zveřejnění snímku vyvolalo protesty v mnoha muslimských zemích. Film nazvaný Fitna (termín pro svár či neshodu) už odsoudil Írán či Pákistán.

Nizozemská vláda se od názorů Wilderse distancovala, přesto panují obavy, že zveřejnění snímku vyvolá podobně nenávistné reakce jako publikace karikatur proroka Mohameda v dánských novinách před dvěma lety a znovu letos v únoru.

Islám podle autora ohrožuje svobodu

Wilders napsal k filmu komentář do sobotních novin De Volksrant: „Hlavním cílem ideologie islámu je zničení toho, co je nám nejdražší - naší svobody. Fitna je posledním varováním Západu. Boj za svobodu teprve začíná."

Televize RTL s odvoláním na Wildersovo okolí oznámila, že šéf strany Partij voor de Vrijheid (Strana pro svobodu - PPV) v závěru dokumentu roztrhá nebo spálí korán.

Wilders plánoval využít k propagaci filmu služeb Network Solutions. Stránky, které si u nich zřídil, ale byly uzavřeny, dokud nebude vyšetřeno, zda film neporušuje firemní pravidla o šíření nenávisti a obscenity.

Geerta Wildera od roku 2004, kdy radikální islamisté zabili režiséra Thea van Gogha, hlídá policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám