Hlavní obsah

Bhuttová se měla chystat odhalit volební podvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Pákistánská lidová strana (PPP), kterou až do čtvrtečního atentátu řídila šéfka opozice Bénazír Bhuttová, v úterý uvedla, že expremiérka zemřela jen několik hodin před tiskovou konferencí, na které chtěla odhalit údajný plán zmanipulování voleb. Připravovala ho prý volební komise a pákistánská zpravodajská služba.

Článek

Dokládá to prý 160stránkový materiál, který Bhuttová chtěla předat americkým poslancům, pobývajícím v Pákistánu – demokratu Patricku Kennedymu a republikánu Arlenu Specterovi. Osnovatelé plánu prý ke svým záměrům zneužili peníze, které Pákistánu poskytly USA, aby umožnily využití počítačové techniky při volbách.

Padly tři výstřely?

Nejasností kolem atentátu neubývá. Britská televize Channel 4 odvysílal záběry pořízené na čtvrtečním předvolebním shromáždění v Rávalpindí. Zazněly na nich tři výstřely – nikoli dva, jak se dosud tvrdilo. O zlomek vteřin se hlava Bhuttové pohnula směrem nahoru, což by nasvědčovala, že ji zasáhl nejméně jeden projektil. Teprve pak zazněl výbuch, když se sebevražedný útočník odpálil.

Vláda trvá na tom, že expremiérka si prorazila lebku o střechu auta, když se snažila skrýt před útočníkem, i na tom, že patologové neobjevili stopy kulek ani z těla nevyjmuli žádné střepiny.

Opozice není jednotná v termínu voleb

O tom, zda se pákistánské parlamentní volby uskuteční 8. ledna, jak úřady stanovily před zavražděním Bénazír Bhuttové, anebo podle přání vlády o několik týdnů později, má rozhodnout ve středu volební komise.

PPP, favoritka voleb, která může tratit na posunu termínu, se vyslovila pro dodržení původního časového horizontu. „Jsme připraveni a nechceme žádný odklad,“ uvedl představitel PPP Šach Mahmúd Kureší. „Vláda by se měla držet plánu.“

Podle televize BBC vládní činitelé utajeně vyjednávali v úterý se špičkami PPP o možném kompromisu – posunutí voleb o dva týdny. „Vláda namítá, že při rabování a nepokojích dav zničil na 40 volebních místností a že potřebuje čas na to, aby věci mohla uspokojivě připravit,“ uvedl zpravodaj BBC. Ostří postoje PPP navíc otupil fakt, že expremiér a dnes opoziční činitel Naváz Šaríf v úterý uvedl, že pro jeho stranu je odklad voleb přijatelný. Ještě v pondělí přitom trval na 8. lednu.

Americká stanice CNN v úterý s odkazem na zdroje z volební komise uvedla, že hrozí odklad voleb o čtyři i více měsíců.

Na straně PPP stojí mezinárodní společenství a především USA, které považují nedodržení termínu za oslabení snahy vnést do chaosu prvky standardní demokracie.

Volby jsou považované za důležitý mezník na cestě k překonání politické krize a obnovení demokracie v zemi disponující jadernými zbraněmi.

Šaríf chce odchod Mušarafa

Šaríf současně vyzval k odstoupení prezidenta Parvíze Mušarafa s tím, že by ho měla nahradit vláda národní jednoty. „Je sám o sobě pohromou. Je zodpovědný za všechny problémy v Pákistánu. Země hoří,“ řekl v Láhauru s tím, že USA by měly pochopit, že Mušaraf nepotlačil terorismus. „Ve skutečnosti je dnes terorismus silnější než kdykoli předtím a získal hrozivější podobu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Smrt Bhuttové šokovala celý svět

Diplomaté celého světa jsou šokováni násilnou smrtí pákistánské opoziční političky Bénazír Bhuttové. Ta zemřela při sebevražedném atentátu v pákistánském...

Pákistán se pře, jak Bhuttová zemřela

Kolem smrti vůdkyně pákistánské opozice Bénazír Bhuttové se objevilo hned několik otazníků. Politici v zemi se přou o to, co Bhuttovou zabilo, zda úder...

Výběr článků

Načítám